Nagyvilág

Elefántcsontpart: kimenekítik az európaiakat

A francia hadsereg megkezdte vasárnap a külföldiek, főként franciák evakuálását az elefántcsontparti Abidjánból.

Az országban csütörtök óta heves harcok dúlnak a hatalmához ragaszkodó Laurent Gbagbo volt elnökhöz hű erők és a megválasztott államfő, Alassane Ouattara mögött felsorakozott fegyveresek között. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök vasárnap három alkalommal folytatott megbeszélést Ouattarával, aki Párizs erőteljes beavatkozását kérte az elefántcsontparti helyzetbe. Sarkozy vasárnap este az Abidjanban élő franciák “haladéktalan gyülekezését” rendelte el, hogy a mind feszültebb helyzetben “biztosítani lehessen a védelmüket”.

A hadsereg Transall típusú csapatszállító repülőgépei elsőként 167 személyt, főként gyerekeket és nőket vittek át Togó fővárosába, Loméba – közölte az ottani francia nagykövetség. Egyelőre nincs szó a Port Bouet támaszponton összegyűlt mintegy 1650 francia és más európai kimenekítéséről – tette hozzá a nagykövetség.

Laurent Gbagbo volt elnök szerint az Elefántcsontparton állomásozó francai katonaság “megszálló hadseregként viselkedik”, és Abidjan repülőterének elfoglalásával túllépte az ENSZ-től kapott felhatalmazását.

Ugyanakkor az ENSZ is bejelentette vasárnap, hogy “átcsoportosítja” átmenetileg nélkülözhető munkatársait Abidjanból az ország középső részébe, Bouakéba, miután – mint azt a világszervezet szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta – megszaporodtak a támadások a kéksisakosok ellen Elefántcsontpart gazdasági fővárosában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik