Nagyvilág

Egyre többen követelik az államfő lemondását

A jemeni ellenzék az alelnökkel akar tárgyalni az ország átalakításáról.

A Közös Fórum nevű parlamenti ellenzéki szövetség “egy békés átmenetet és stabil hatalomátadást képzel el” – olvasható közleményükben. Az alelnök, Abd ar-Rab Manszur al-Hadi szintén az elnök pártjához, az Általános Népi kongresszushoz tartozik.

Mint “átmeneti elnök” átszervezné az állambiztonságot, ennek részeként a nemzetbiztonságot, az állambiztonságot és az elnöki gárdát, amelyek mind a belügyminisztérium alá tartoznának – szögezi le az ellenzéki szövetség, amelynek programja az eddigi legrészletesebb a hatalomváltással kapcsolatban. Eszerint alakulna egy átmeneti nemzeti tanács, elkezdődne egy nagy nemzeti párbeszéd, és létrejönne egy szakértői bizottság, amely alkotmányos reformokra tenne javaslatot.

Közben több tízezren tüntettek Szanaában az elnök mellett és ellen egyaránt. A biztonsági erők és a hadsereg a két tábor összecsapásától tartva minden korábbinál nagyobb erőket vonultatott fel.

Száleh híveinek nagygyűlésén arról biztosította hallgatóságát, hogy mindent feláldozna országáért, kivéve – mint szavaiból kiderült – az elnöki posztot, lemondani nem hajlandó, egyelőre legalábbis. Az államfő az elnöki palota előtti téren mondott rövid beszédében köszönetet mondott híveinek a támogatásért. Egyben reményét fejezte ki, hogy az ellenzék “okosan és felelősen beszél”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik