Nagyvilág

Demonstrációvá vált a szíriai tüntetők temetése

Szabadságot követelő jelszavakat kiáltoztak vasárnap Damaszkuszban egy temetési menet résztvevői, aki a kormányellenes tüntetéseken megölt társaiktól vettek végső búcsút - közölték szemtanúk.

A szíriai főváros Duma nevű elővárosában nyolc – demokráciáért tüntető, a rendfenntartó erők által megölt – áldozat közös temetését tartották meg. A több ezer fős tömeg a nemzeti lobogókkal letakart koporsókat kísérve azt skandálta, hogy a szíriai nép szabadságot akar.

A pénteki muzulmán nagyimát követően több szíriai városban demokráciatüntetések robbantak ki, ameklyeken elutasították Bassár el-Aszad elnöknek két nappal korábban a korlátozott reformokra tett ígéretét. Korábbi jelentések szerint Dumában legkevesebb négyen haltak meg, amikor a rendőrség a tüntető tömegbe lőtt.

Szíria a leginkább tekintélyelvű módszerekkel kormányzott közel-keleti ország, ahol a Baasz Párt egyeduralma már csaknem fél évszázada tart. Az elmúlt két hét kormányellenes tüntetései péntekig már legalább 61 halálos áldozatot követeltek. Ez a 45 éves Bassár el-Aszad elnök uralma elleni legkomolyabb kihívás azóta, hogy tizenegy évvel ezelőtt átvette az elnöki tisztséget apjától, a néhai Háfez Asszadtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik