Nagyvilág

Éhségsztrájkolnak a tunéziai menekültek

Éhségsztrájkba kezdett a Lampedusa szigetén összezsúfolódott tunéziai menekültek egy része: mindaddig nem hajlandók elfogadni a helyi hatóságoktól kapott élelmet, amíg nem válik bizonyossá, hogy átszállítják őket az olasz szárazföldre.

A kicsiny, mindössze 20 négyzetkilométernyi szigetre több ezer észak-afrikai – zömmel tunéziai – menekült érkezett az év eleje óta. A pár száz fő befogadására alkalmas menekülttábor régen megtelt, emiatt a jövevények nagy része a szabad ég alatt, sátrakban húzza meg magát. A higiéniai körülmények embertelenek.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szerdán a szigetre látogatott, az ígérve az egyre jobban zúgolódó helyi lakosságnak, hogy a menekültek problémája 2-3 napon belül megoldódik: továbbszállítják őket az olasz szárazföldre. Csütörtökön mintegy 2500 afrikait el is szállítottak hajókon. Pénteken azonban rosszabbra fordult az időjárás, emiatt a hajók nem tudtak kikötni Lampedusán.

A miniszterelnök szombaton Cataniában megerősítette, hogy vasárnapig az összes menekült elhagyhatja Lampedusát. Azok közülük, akik eleget tesznek a feltételeknek, ideiglenes tartózkodási engedélyt kaphatnak Olaszországban – tette hozzá. Ennek birtokában szabadon mozoghatnak majd Európában.

Ez a megoldás nem nagyon tetszik Párizsnak, köztudott ugyanis, hogy a tunéziaiak többsége francia földre szeretne eljutni.

Róma az utóbbi hetekben rendszeresen bírálta az Európai Uniót – és különösen Franciaországot – amiatt, hogy a menekültválsággal összefüggésben nem tanúsítanak kellő szolidaritást Itáliával. Olasz földre az év eleje óta 22 ezer menekült érkezett, a nagy többségük Tunéziából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik