Nagyvilág

Westerwelle: Kadhafinak el kell hallgattatni a fegyvereket

A líbiai helyzet nem oldható meg katonai eszközökkel - jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken Pekingben.

Westerwelle szerint csakis politikai megoldás születhet, s e cél érdekében valamennyi érintett felet közös munkára szólította fel. Úgy vélte, az első lépés a fegyverszünet; Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek “el kell hallgattatnia a fegyvereket”, és engednie kell, hogy a meginduljon a politikai folyamat.

A német diplomácia vezetője vendéglátójával, Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseit követően találkozott a sajtó képviselőivel.

Jang ez alkalommal ugyancsak kiállt a líbai válság diplomáciai megoldása mellett, s hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 1973-as számú határozata az erőszak beszüntetése és a polgári személyek védelme érdekében született. Hozzátette: Kína aggódik a folyamatos összecsapásokról és a polgári áldozatokról szóló közelmúltbéli jelentések miatt.

“Reméljük, hogy az érintett országok kitartanak a határozat mellett, tiszteletben tartják Líbia függetlenségét és szuverenitását” – hangoztatta Jang. Kína és Németország – Oroszországgal, Indiával és Brazíliával együtt – tartózkodott a BT-ben, amikor az március 17-én megszavazta a líbiai repüléstilalmi zónát elrendelő határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik