Nagyvilág

Lefejezett ENSZ-munkások Afganisztánban

11 ember, köztük az ENSZ nyolc külföldi alkalmazottja meghalt, amikor tüntetők támadtak pénteken egy Afganisztán északi részén található ENSZ-központra.

Az ENSZ megerősítette a támadás tényét, de a halottak számáról egyelőre nem tudott pontos adatokat adni. A tüntetők azért tiltakoztak, mert egy amerikai lelkipásztor az előző héten Floridában elégette az iszlám szent könyvet, a Koránt.Az afgán rendőrség közlése szerint az ENSZ nyolc alkalmazottja halt meg a Mazar-e Sharif városában lévő ENSZ-központ elleni támadásban. A halottak között van az épület őrségének öt nepáli tagja és három külföldi ENSZ-dolgozó, valamint hárman a tüntetők közül.

A GlobalPost értesülései szerint az áldozatok közul kettőt lefejeztek a feldühödött demonstrálók.

A pénteki ima után Afganisztán több városában is tüntetéseket tartottak, miután egy amerikai lelkipásztor elégette a Koránt. Tüntetés volt a kabuli amerikai nagykövetség épülete előtt is. A pénteki ima után “halál Amerikára és Izraelre” kiáltásokkal utcára vonult tüntetők amerikai zászlókat égettek és tapostak meg, de a demonstráció pár perc múlva különösebb incidens nélkül véget ért.

Hamid Karrzai afgán elnök egy nappal korábban Wayne Supp lelkipásztor megbüntetését követelte az amerikai kormánytól, amiért március 21-én nyilvánosan elégette az iszlám szent könyvét. A Floridában tartott eseményen alig harminc ember vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik