Nagyvilág

Korlátozzák az áramfogyasztást Japánban

A japán hatóságok és az üzleti körök az áramfogyasztás jelentős, a tavalyi évhez képest a napi csúcsfogyasztás mintegy 25 százalékos korlátozására készülnek a nyári időszakban - közölték pénteken japán kormányzati források.

Minden nagyvállalatnak, saját tervet kell kidolgoznia arra, miképpen takarékoskodnak majd az elektromos energiával. Azt is fontolgatják, hogy időlegesen egyes gyártósorokat áthelyeznek az ország nyugati partvidékére, ahol nem volt annyira jelentős a március 11-i földrengés és az azt követő szökőár hatása, s ahol nincs akkora hiány elektromos áramból.

Kaieda Banri japán gazdasági miniszter korábban a Fukusima-1 atomerőműben történt katasztrófa és számos japán erőmű leállítása miatt kilátásba helyezte, hogy nyáron a szükséges elektromos energia mintegy negyede hiányzik majd.

Nyáron, amikor általában élesen megugrik az energiafogyasztás Japánban, a kimaradó teljesítmény nagysága mintegy 10-15 millió kilowatt lehet majd.

A hatóságok szerint a nyári szakaszos áramkorlátozásokat nem lehet elkerülni. Mérlegelik az áram árának emelését is, hogy így ösztönözzék a takarékoskodást. Ezenkívül gondolkoznak a nyári időszámítás bevezetésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik