Nagyvilág

Előre hozott választás lesz Portugáliában

Június 5-re írta ki az előre hozott választásokat Aníbal Cavaco Silva portugál államfő, aki csütörtök éjszaka jelentette be a voksolás dátumát, miután közölte, hogy elfogadta a szocialista José Sócrates kormányfő még március 23-án benyújtott lemondását.

Cavaco bejelentése szerint a törvényhozás feloszlatását követően a Sócrates-kormány ügyvezetőként hivatalban marad az új parlament és kabinet megalakulásáig.

Sócrates azután mondott le, hogy a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorító csomagtervet. Az öt ellenzéki párt a jobboldaltól a szélsőbalig egyhangúlag elvetette az immár negyedik költségvetési kiigazítást, amelyre a deficit csökkentése miatt lett volna szükség, és a segítségével elkerülhető lett volna pénzügyi mentőöv kérése az Európai Uniótól. Sócrates hiába figyelmeztetett előre, hogy nem lesz képes vezetni az országot, ha a tervet nem fogadják el. A közvéleménynek adott magyarázata szerint a terv elutasításával “az ellenzék megfosztotta a kormányt a kormányzás minden feltételétől, ezért nyújtotta be lemondását a köztársasági elnöknek”.

“Ennek a politikai válságnak igen súlyos következményei lesznek Portugália szavahihetősége szempontjából a nemzetközi pénzügyi piacokon” – írta lemondásakor a kormányfő.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy a portugál pártok inkább választást akarnak, mintsem megpróbálkozni egy koalíciós kormány megalakításával, miután az államfő föltette a kérdést a pártok vezetőinek, hogy hajlandóak-e önként koalíciót alkotni, és ezzel megelőzni, hogy az ország külföldi pénzügyi segélykérésre kényszerüljön. Mindannyian inkább a választások mellett döntöttek, s már megkezdték a választási kampányuk előkészületeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik