Nagyvilág

Sztárokkal bulizott Gorbacsov

Filmsztárok, zenészek és politikusok sereglettek össze a nemrégiben nyolcvanadik esztendejébe lépett Mihail Gorbacsov köszöntésére a Royal Albert Hallban rendezett szerdai londoni jótékonysági gálaestre.

Az egykori szovjet párt- és állami vezetőre, a peresztrojka atyjára, a Szovjetunió első és utolsó elnökére a nyugati világ nagy megbecsüléssel tekint, nevéhez fűzik a kelet-európai országok szovjet uralom alóli felszabadítását és a hidegháború befejezését is.

A jótékonysági gála első tíz percében zajos ováció köszöntötte az ünnepeltet. Az esemény házigazdáiként Sharon Stone és Kevin Spacey vezette a műsort.

Simon PERESZ izraeli államfő és Sharon STONE amerikai színésznő társaságában - Fotó MTI/EPA

Gorbacsov (b) Simon Peresz izraeli államfő (k) és Sharon Stone (j) amerikai színésznő társaságában – Fotó MTI/EPA

Oroszországban sokan hibáztatják az 1990-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Gorbacsovot a Szovjetunió összeomlásáért, és annak gazdasági következményei miatt is az egykori elnökre hárítják a felelősséget. Március 2-i születésnapját ennek ellenére Oroszországban is megünnepelték, és Dmitrij Medvegyev államfő magas állami kitűntetéssel ismerte el érdemeit.

A londoni gála fellépői között volt Bryan Ferry, Shirley Bassey és Valerij Gergijev orosz karmester. A The Scorpions a Wind of Change című sikerszámát játszotta a Londoni Szimfonikusok kíséretében, miközben a kivetítőn a berlini fal lebontásának képei peregtek.

A The Times című brit lap értesülése szerint a ceremónia jótékony célokra szánt bevételéből mintegy ötmillió font (másfél milliárd forint) gyűlt össze. Az összegen Gorbacsov alapítványa és egy brit szervezet, a Macmillan Cancer Support osztozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik