Nagyvilág

Obama takarékoskodik

Barack Obama amerikai elnök az amerikai energiabiztonságról elmondott beszédében célul tűzte ki, hogy az Egyesült Államok a következő évtizedben a harmadával csökkentse olajimportját.

Az elnök kijelentette, hogy egy olyan országnak, amely behozatalból fedezi napi szükségleteinek mintegy felét – Amerika 11 napi millió hordó kőolajat importál -, nemzetbiztonsági szempontból növelnie kell energetikai függetlenségét. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az Egyesült Államok a technológia és a know-how területén együttműködjön az olyan partereivel, mint Kanada, Mexikó és Brazília, ahol nemrégiben jelentős olajkészleteket találtak.
Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak emellett növelnie kell saját, hazai kitermelését. Ennek szintje tavaly a legmagasabb volt 2003 óta, és a kormány ösztönözni kívánja, hogy az olajvállalatok – hangsúlyozottan a biztonsági előírások betartásával – folytassák a tengeri feltárást és kitermelést.

Obama ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok mindössze a világ bizonyított olajtartalékainak 2 százaléka felett rendelkezik, ezért meg kell találnia az energiahordozó kiváltásának módjait. Az elnök hangsúlyozta az energiafelhasználáson belül a földgáz és a bioüzemanyagok részesedésének növelését. Megemlítette, hogy az amerikai légierő lökhajtásos gépei üzemanyagának felét 2016-ban már alternatív forrásokból kívánja fedezni. Rámutatott, hogy kormányzati segítséggel a következő évben négy bioüzemenyag-finomító épül, amelyek teljesítménye egyenként meghaladja az évi 20 millió gallont (csaknem 76 ezer köbmétert).

Az elnök szerint kulcsfontosságú az üzemanyag-takarékosság javítása a közlekedésben, amely az amerikai kőolaj-fogyasztás 70 százalékáért felelős. Emlékeztetett rá, hogy Amerikában tavaly újraszabályozták a személy- és teherautók üzemanyag-felhasználási hatékonyságát. Kilátásba helyezte, hogy a nyáron új szabályozást vezetnek be a nagy teherbírású kamionokkal esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik