Nagyvilág

Berlusconi gyors megoldást ígért a menekültkérdésre

Az afrikai menekültek áradata miatt Lampedusán kialakult tarthatatlan helyzet gyors megoldását ígérte szerdán a sziget lakóinak Silvio Berlusconi.

Az olasz kormányfő a lampedusai városháza előtt tartott beszédében leszögezte: legkésőbb két napon belül el fogja hagyni a szigetet a jelenleg itt tartózkodó 6 ezer bevándorló. Mint hangsúlyozta, még a szerdai nap folyamán 6 hajó érkezik Lampedusára, hogy a szárazföldre szállítsa a helyieknek egyre komolyabb problémát okozó afrikaiakat.

Az év eleje óta 18 ezer, többségében tunéziai menekült ért partot a mindössze 20 négyzetkilométeres szigeten, melynek lakói arra panaszkodnak, hogy emiatt jelentősen romlott a közbiztonság és a közegészségügyi helyzet.

Berlusconi arról is szót ejtett, hogy Tunéziával már folynak a tárgyalások a menekültek visszatoloncolásáról. Az olasz kormányfő emellett bemutatott egy ambíciózus tervet a Lampedusának nyújtandó anyagi támogatásról, amely elsősorban a turizmus és a halászat fellendítését szolgálná. Berlusconi ezenkívül adófizetési moratóriumot és benzinárcsökkentést helyezett kilátásba a szigeten lakóknak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy az Európai Uniónál síkra fog szállni egy Lampedusa körüli szabadkereskedelmi zóna létrehozása mellett, valamint kormánya javasolni fogja a sziget jelölését a Nobel-békedíjra a bevándorlók javára tett erőfeszítések miatt.

Berlusconi a városháza előtt egybegyűlteknek elmondta, hogy már vett is egy házat Lampedusán, ami garanciát jelenthet a parányi sziget polgárainak arra, hogy ő maga személyesen is a terület felvirágoztatásáért fog fáradozni. Az olasz kormányfő közölte, hogy napokon belül 140 katona érkezik a szigetre, akik segítenek majd megtisztítani a területet a bevándorlók után maradt szeméttől.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bevándorlók miatt vitázik az olasz kormánykoalíció (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik