Nagyvilág

Több tucat áldozata van az iraki öngyilkos merényletnek

Robbanóövet viselő fegyveresek rohamozták meg egy iraki tartományi tanács székházát; az incidensben legalább 41 ember meghalt, további 95 pedig megsebesült.

Az észak-iraki Szaláheddin tartomány székhelyén, Tikrítben előbb az épület bejáratánál egy öngyilkos merénylő működésbe hozta a testére erősített pokolgépet. Társai a robbanást követő pánikot kihasználva benyomultak a székházba, amelyet ellenőrzésük alá vontak, és tüzet nyitottak az épületet megközelíteni próbáló rendőrökre.

Húsz perccel később – amikor erősítés érkezett a helyszínre – egy közelben parkoló autóban elrejtett pokolgép robbant fel.

A biztonsági erők később megostromolták és felszabadították az épületet. Az incidensben összesen 41 ember vesztette életét. Egy tartományi kormányszóvivő szerint az áldozatok között van az a 15 ember is, akiket a támadók az épületben túszul ejtettek, s fejlövéssel kivégzésszerűen meggyilkoltak. Köztük volt három tanácstag is. A robbanómellényt viselő támadók végül felrobbantották magukat.

A városban még az incidens alatt kijárási tilalmat vezettek be.

A Bagdadtól 160 kilométerre északra lévő Tikrít a néhai diktátor-elnök, Szaddám Huszein szülővárosa. Sokáig a szunnita felkelők fellegvára volt, és jelenleg is véres merényletek helyszíne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik