Nagyvilág

A magyar külügy is berendelte a pozsonyi követet

A Külügyminisztérium konzultációra berendelte Farkas Gézát, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségének konzulját. A konzul arról beszélt, hogy Szlovákia az állami attribútumokat, mint egyfajta licencet vette át, nem pedig sok évszázados küzdelemben harcolta ki őket.

A Külügyminisztérium sajtófőosztály egyben közölte: Farkas Géza a hivatkozott cikkben a magánvéleményét közölte, az nem tekinthető a magyar Külügyminisztérium hivatalos álláspontjának.

A Külügyminisztériumot az MTI azzal kapcsolatban kereste meg, hogy az Új Szó szlovákiai magyar napilap hétfői kiadásában arról írt: Budapest visszahívta állomáshelyéről a pozsonyi konzult.

Az újság szerint Farkas Gézát szlovák szervezetek részéről az utóbbi hónapokban több bírálat érte egy interjúban tett kijelentései miatt; a konzul a szlovákság történelmének egyes részeiről, elsősorban a Cirill – Metód-kultuszról beszélt, mondván, ez utólagosan kapott ekkora hangsúlyt, egyébként a középkor folyamán nem létezett, ellentétben a Szent István-kultusszal.

“Szlovákia az állami attribútumokat, mint egyfajta licencet vette át, nem pedig sok évszázados küzdelemben harcolta ki őket. A szlovák társadalom ezeket a jegyeket magán viseli, történelmet és identitást nagyon nehéz mesterséges eszközökkel kialakítani” – mondta a konzul a bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak egy február 2-án megjelent interjúban.

A nyilatkozat miatt tiltakozott a Matica Slovenská, a Pánszláv Unió és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS). Vladimír Meciar pártja szerint a konzul a szlovák államiság létjogosultságát vonta kétségbe, ezért tiltakozásra szólította fel Mikulás Dzurinda külügyminisztert. A szlovák külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a konzul visszahívását – írta az Új Szó című szlovákiai magyar lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik