Nagyvilág

Fegyvereket kértek a líbiai felkelők

Több segítséget, mindenekelőtt fegyverszállításokat kért a nemzetközi közösségtől a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa kedden Londonban.

“Arra kérünk mindenkit, hogy segítsen, s ezen belül az egyik dolog, hogy ifjainknak adjanak jobb fegyvereket” – mondta a brit fővárosban Mahmúd Samman, a tanács szóvivője.

A lázadók jelenleg elavult, nagyrészt kézi fegyverekkel harcolnak, s ebben alulmaradnak a Moammer Kadhafihoz hű csapatokkal szemben. Az emberek persze mindenekelőtt a politikai támogatásra vágynak, a fegyverekkel való támogatásra azonban hasonlóan szükségük van – mondta a szóvivő.

Az átmeneti tanács ugyanakkor közzétette a Londonban az ország Kadhafi utáni jövőjére vonatkozó első politikai programját is. A Kadhafi-ellenes felkelés legfőbb politikai szerveként működő 31 tagú testület nyilatkozatában kötelezettséget vállalt egy demokratikus alkotmány kidolgozására, a szabad és demokratikus választások biztosítására, valamint a polgári és szabadságjogok szavatolására és egy jogállam megteremtésére.

A tanácsot eddig csupán Franciaország és Katar ismerte el, ezért hivatalosan nem vehetett részt a mintegy negyven ország részvételével megtartott londoni Líbia-konferencián.

Bár londoni szereplésével az átmeneti tanács minden jel szerint átvette Tripolitól az ország diplomáciai képviseletét, diplomáciai körökben továbbra is kétségek fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy a Nyugat elfogadhatja-e a felkelés vezetőit tárgyalópartnerként. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egyebek közt rámutatott, hogy jelentések szerint Líbiában mindkét hadban álló fél megsérti az emberi jogokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik