Nagyvilág

Segélycsomagot küldünk Japánba

Tízmillió forint értékű segélycsomagot adott át a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a földrengés károsultjai számára Ito Tecuo japán nagykövetnek.

A magyar gyártmányú instant leveseket, őszibarackkonzerveket és csokoládét tartalmazó segélycsomagot a japán hatóságok kérései alapján állították össze. Ódor Bálint hangsúlyozta, hogy figyelmességként igyekeztek olyan élelmiszereket válogatni a segélyszállítmányba, amelyeket tudomásuk szerint a japánok különösen kedvelnek, ezért került a csomagba például több raklapnyi csokoládés almaszirom is.

Az átadáskor tartott sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár együttérzést fejezte ki a katasztrófa sújtotta területek lakói iránt és méltatta azt a szervezettséget, összetartást, amely a japán hatóságok részéről a károk felszámolásában megmutatkozik.

Mint Ódor Bálint elmondta, Magyarország az EU soros elnökeként is megtette a japán katasztrófával kapcsolatos lépéseket, például összehívta az atomenergetikai kérdésekkel foglalkozó munkacsoportot.

A japán nagykövet meleg szavakkal, magyar nyelven köszönte meg a magyar kormány adományát, illetve a magánszemélyek és civil szervezetek felajánlásait, amelyek szerinte a két ország közötti mély barátságot bizonyítják.

A már hétfőn útjára indított segélycsomagot a többi európai uniós tagállam felajánlásaival összehangolva Mijagi körzetbe fogják eljuttatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik