Nagyvilág

Mubarak és családja házi őrizetbe került

Házi őrizetbe helyezték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és családtagjait - jelentette be hétfőn az arab országot Mubarak lemondása óta irányító katonai tanács.

A testület ezzel cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a 82 éves Mubarak gyógykezelésre Szaúd-Arábiába távozott. A tanács a hadsereg hivatalos Facebook-oldalán megjelent közleményében tudatta, hogy Mubarak és közeli hozzátartozói nem hagyhatják el az országot, Egyiptomban tartózkodnak, de hollétük a dokumentumból nem derült ki.

Az Egyiptomot közel három évtizeden át irányító Mubarak példátlan tömegtüntetések hatására február 11-én mondott le tisztségéről. Az exelnök akkor a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk üdülőparadicsomban lévő rezidenciájára utazott, s azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Feltehetően mellette van felesége, két fia és két menye is, de őket sem látni nyilvános helyeken.

Az egyiptomi hatóságok az elmúlt hetekben már közölték, hogy a Mubarak család nem hagyhatja el az országot, s egyiptomi javait befagyasztották. A kairói igazságszolgáltatás március elején már cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Mubarak rákbetegségének kezeltetésére a szaúd-arábiai Tabukba utazott volna, de a híresztelések tartották magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik