Nagyvilág

Líbia: Amerika hadihajókat von ki

Azzal párhuzamosan, ahogy a NATO átveszi a Líbia elleni katonai fellépés irányítását, az Egyesült Államok fokozatosan megkezdi hadihajóinak kivonását a Földközi-tenger térségéből - jelentette be hétfőn Washingtonban egy névtelenséget kérő amerikai katonai vezető.

“Megkezdődött a tervezés a kivonással kapcsolatban, amit inkább fokozatosan, mintsem hirtelen kívánunk végrehajtani” – mondta a katonai forrás. A líbiai rendezésről Londonban kedden megtartandó nemzetközi konferencián központi kérdés lesz az észak-afrikai országnak a Moammer Kadhafi ezredes távozása utáni “végső politikai státusa” – mondta hétfőn Washingtonban Denis McDonough, a Fehér Ház helyettes szóvivője. Hillary Clinton külügyminiszter elutazott a brit fővárosba.

“Nagyon fontosnak tartjuk a végső státus meghatározását, azt, hogy merre tartanak az események” – nyilatkozott McDonough.
“Nem akarok a konferencia elébe vágni, mert az egy Nagy-Britannia kezdeményezésére létrejött erőfeszítés, de azt várjuk, hogy az rávilágít majd a végső státusra és arra, hogy mire számíthatnak a líbiaiak” – tette hozzá.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok végeredményben azt szeretné, ha a líbiaiaknak nagyobb beleszólásuk lenne a jövőjük alakításába Kadhafi több mint négy évtizedig tartó tekintélyuralmi kormányzása után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik