Nagyvilág

Itt a vég kezdete Merkelnek?

Politikai földrengésről, bizarr, de logikus korszakváltásról írtak a német lapok a hétvégi tartományi parlamenti választásokról, amelyek hatalmas nyertese a japán atomkatasztrófa és az ennek kapcsán a németországi atomerőművekről kibontakozott vita nyomán a Zöldek pártja lett.

Az újságok egyetértenek abban, hogy a baden-württembergi és rajna-pfalzi választás eredménye komoly figyelmeztetést jelent Angela Merkel kancellár, illetve a szövetségi kormányt alkotó konzervatívok és liberálisok számára.

A lapok pártállástól függetlenül úgy vélekednek: a délnyugati tartományok választói által megfogalmazott üzenet lényege, hogy a Merkel-kormány mindenekelőtt az atomenergiával, illetve az atomerőművekkel kapcsolatos politikájában gyökeres irányváltásra és ezzel összefüggésben az elmúlt időszakban alaposan megrendült hitelességének helyreállítására kényszerül.

A választások nagy vesztesei a liberálisok, akik Baden-Württembergben csak hajszállal lépték túl a parlamenti küszöböt, a rajna-pfalzi törvényhozásból azonban kiestek. Csaknem hasonlóan nagy vesztes a kereszténydemokrata CDU, amely a stuttgarti parlamentben 58 éve tartó uralmát vesztette el. Így a gazdaságilag legfejlettebb német tartományban szociáldemokrata-zöld kormány alakulhat, mégpedig a szövetségi köztársaság történetében először környezetvédő miniszterelnökkel. A Merkel-kormány számára mindez egyes értékelések szerint “a vég kezdetét” jelentheti.

A lapok egyetértenek abban is, hogy a hétvégi tartományi választás a fukushimai atomkatasztrófa nyomán valójában a németországi atomerőművek jövőjéről történt szavazás volt. A választók egyértelműen az erőművek, illetve az atomenergia ellen foglaltak állást – írták az újságok, magyarázva a “zöld forradalmat”. Ennek tartósságát illetően azonban egyes kommentárok óvatosságra intettek.

A Zöldek társelnöke, Renate Künast egy interjúban úgy vélte, hogy a baden-württembergi változások egész Németországot megváltoztatják majd. Visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a környezetvédők mindenekelőtt a japán atomkatasztrófának köszönhetik sikerüket. A párt támogatottsága már Fukushima előtt is gyors ütemben növekedett – érvelt a környezetvédők vezetője.

Rekord áramár

Rekordot döntött Németországban az áramtőzsdén a villamos energia ára a Zöldek győzelme után. A 2012-re szóló határidős kontraktus ára megawattóránként 59,30 euróra emelkedett hétfőn reggel, ami a legmagasabb 2008 ősze óta.

“Ez azt jelenti, hogy Németországban nagy valószínűséggel a tervezettnél korábban fog kiesni az áramtermelésből jelentős mennyiségű nukleáris kapacitás” – mondta egy kereskedő, hozzátéve: ez a lehetőség hajtotta fel az árakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik