Nagyvilág

Többezres tüntetés a benzinárak ellen

Több ezer ember tüntetett vasárnap Szófiában a magas bulgáriai benzinárak ellen, s tiltakozó megmozdulások voltak az ország más városaiban is.

Egy nappal a bolgár kormány megszorító intézkedései miatti csaknem húszezres szófiai megmozdulás után gépkocsik hosszú sora vonult fel a bolgár fővárosban, valamint Várnában, Burgaszban, Ruszéban és Plovdivban, követelve az alacsonyabb benzinárakat és az árképzés átláthatóvá tételét. A tiltakozók le akarták zárni a Szófiát a tengerparti Burgasszal összekötő autópálya felhajtóját is, de ebben a rendőrség megakadályozta őket.

A hét elején a szófiai kormány bejelentette, hogy az ország egyetlen kőolaj-finomítóját üzemeltető LUKOIL orosz cég hajlandó egy hónapra befagyasztani a benzin kiskereskedelmi árát. A “Nem a magas üzemanyagárakra” nevű csoport szerint a kormány által eddig tett intézkedéseknek csak rövid távú és nem kielégítő hatásuk lesz, ráadásul eltorzítják a szabad piacot és kárt tesznek a normális versenykörnyezetben.

A gazdasági nehézségek miatt a bolgár kormány egy évvel ezelőtt befagyasztotta az állami fizetéseket és a nyugdíjakat. Azóta az élelmiszer- és üzemanyagárak növekedése újabb terheket rakott a kis fizetésűekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik