Nagyvilág

Tizenkét halott Latakiában

A szíriai kormány szerint tizenkét ember halt meg a Földközi-tenger partján lévő Latakiában lezajlott szombati erőszakos akciókban.

Ismeretlenek háztetőkről lövöldöztek – közölte az állami hírügynökség, hozzátéve, hogy tíz áldozat (civilek és a biztonsági erőkhöz tartozó emberek) mellett két “fegyveres” vesztette életét. Az utóbbiakról, az illetők hovatartozásáról nem számolt be a hírügynökség. A sebesültek száma mintegy 200: ez utóbbiak többsége a hírügynökség szerint a biztonsági erők tagja volt.

Vasárnapra virradó éjjel katonai alakulatokat vezényeltek Latakiába, amelyre átterjedtek az ország déli részén kezdődött, kormányellenes tüntetések. Szombaton a Bassár el-Aszad államfő uralma ellen tiltakozók feldúlták a kormányzó Baasz párt irodáit.

A március közepén kezdődött, politikai reformokat követelő megmozdulások mindeddig az ország Jordániával határos déli részére összpontosultak, pénteken azonban a tüntetések átterjedtek egyebek között Szanamejn, Homsz és Latakia városokra, sőt Damaszkusz egyik elővárosára, Dúmára is, és a rendszerellenes megmozdulások legalább hat nagyvárosban vérfürdőbe torkollottak.

Az összecsapások kétségkívül a legnagyobb kihívást jelentik Bassár el-Aszad államfő 11 éve tartó hatalmával szemben. Aszad eddig főleg a titkosrendőrséget és a különleges erőket vetette be az elégedetlenkedők ellen, s a hadsereg csak másodlagos szerepet játszott a tiltakozás elfojtásában.

Az államfő békülékenységről tanúskodó gesztusokat is tett: szombaton 260 politikai fogoly nyerte vissza a szabadságát, vasárnap pedig további 16 embert engedtek el, köztük azt a neves aktivistát, akinek őrizetbe vétele szerepet játszott az egész szíriai tiltakozó folyamat elindulásában, a deraai tömegtüntetések megszervezésében. Aszad korábban megígérte, hogy reformokat hajt végre, “tanulmányozza” a szükségállapot beszüntetésének lehetőségét, s olyan törvényjavaslatokat nyújt be a parlamentnek, amelyek nagyobb szabadságot adnak a médiának és könnyebbé teszik a politikai pártok létrehozását. Az elnök egyik tanácsadója pedig vasárnap közölte: a szükségállapot eltörléséről szóló döntés “már megszületett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik