Nagyvilág

Kadhafi legújabb csalása

Moammer Kadhafi katonái másutt megölteket hoznak a koalíciós erők által végrehajtott légicsapások helyszíneire, hogy ezzel a Nyugatot tegyék felelőssé az emberek haláláért - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

Számos titkosszolgálati jelentés van a birtokunkban arról, hogy Kadhafi az általa megölt emberek holttestét az általunk támadott helyszínekre viszi – mondta Gates a CBS News amerikai tv-csatornának adott interjújában.

A tripoli vezetés azzal vádolta a nyugati országokat, hogy az elmúlt hét légitámadásaiban csaknem száz civil vesztette életét, de nyugati katonai vezetés cáfolta, hogy polgári áldozatai lettek volna a légierő akcióinak.

Közben a líbiai felkelők elérték el-Ukeilát, az utolsó várost a nyugatabbra fekvő, stratégiai jelentőségű Rasz Lanuf olajkikötő felé vezető úton – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. El-Ukeila mintegy 110 kilométerre nyugatra fekszik Adzsdábíja városától. Közben sikerült ellenőrzésük alá vonni az Adzsdábíja és el-Ukeila között fekvő Brega városát is, amely egy héten át a kormányerők kezén volt: a város fontos olajterminál.

Száműznék Kadhafit

Rendezési javaslatot tett a líbiai válság megoldására Franco Frattini olasz külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban; a római elképzelés szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök száműzetésbe vonulna. Frattini közölte: most, hogy sem Európa, sem az ENSZ nem tekinti elfogadható tárgyalópartnernek Kadhafit, nem lehet számításba venni olyan megoldást, hogy ő hatalmon maradjon. Frattini úgy fogalmazott, hogy “Kadhafi száműzetése esetén másként alakulnának a dolgok”. Mint mondta: még a Kadhafi-rezsimen belül is vannak olyan emberek, akik “ezen dolgoznak”.

Amíg a lakosság veszélyben van

A líbiai katonai beavatkozás addig tart, amíg a rezsim fenyegeti a civil lakosságot, de szárazföldi erők bevetéséről továbbra sincs szó – mondta a brit védelmi miniszter. Liam Fox kijelentette: a brit kormány Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását szeretné, és “Líbia számára is ez lenne a legjobb megoldás”, de a jelenlegi katonai akció sikerét az jelenti majd, ha a lakosság “nyugodtan alhat” éjszakánként, annak tudatában, hogy gyermekeit “nem fenyegeti egy ördögi rezsim”.
Fox szerint ha a líbiai rendszer felhagy a polgári lakosság elleni támadásokkal, és felismeri, hogy a konfliktus nem zárulhat számára katonai sikerrel, akkor a beavatkozás “viszonylag gyorsan” véget érhet.

Közép-Líbia volt a célpont

A közép-líbiai Szabhára mért légicsapást a Kadhafi-ellenes nyugati katonai koalíció légiereje a líbiai állai televízió szombat éjszakai híradása szerint. A katonai forrásra hivatkozó hivatalos líbiai tudósítás szerint a nyugati légicsapások célpontjai katonai és polgári körzetek voltak a fővárostól, Tripolitól 750 kilométerre délre fekvő Szabhában. Más részleteket egyelőre nem közöltek.

A szövetséges légierő legutóbb csütörtökön támadott célpontokat a Líbia középső területén fekvő Szabha körzetében, amely a gededfa törzs fellegvára – e törzs tagja Kadhafi is.
A líbiai állami televízió később arról is hírt adott, hogy Szirt kikötőváros is légitámadások célpontja volt.

Kadhafi kormányzatának egyik szóvivője, M. Ibrahim szombat éjszaka azt közölte, hogy a kormányhadsereg erőit támadások érték Adzsdábíja városánál (a líbiai felkelők heves éjszakai harcok után szombaton visszafoglalták a stratégiai jelentőségű települést), a Szirt felé vezető úton. “Teljes intenzitással folytatódnak az országunk elleni légicsapások” – mondta tripoli szóvivő, aki szerint a csapásoknak civil áldozatai is voltak, akiknek számát pontosítják.

Öt líbiai gép semmisült meg

Francia vadászgépek szombaton lelőtték a Moammer Kadhafihoz hű erők legalább öt G-2 Galeb típusú harci repülőgépet, valamint két Mi-35 típusú harci helikoptert is megsemmisítettek az ostromlott nyugat-líbiai Miszráta városánál – közölte a francia vezérkar honlapján. A jugoszláv gyártmányú Galeb katonai repülőgépeket szárazföldi célpontok elleni bevetésre használják. A párizsi közlés szerint a líbiai légierő megsemmisített gépei “harci feladatok végrehajtására készültek a térségben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik