Nagyvilág

Hazaszállították az eltévedt Észak-Koreai halászokat

Hazaszállították annak az észak-koreai halászhajónak a 27 utasát, amely februárban tévedt dél-koreai vizekre; négyen Dél-Koreában maradtak.

A halászokat vasárnap dél-koreai járőrhajókkal szállították az incshoni katonai támaszpontról saját hajójukra. Miután a halászhajó átlépte a két ország sárga-tengeri határát, egy észak-koreai hadihajó kísérte tovább.

A vízi jármű február 5-én kötött ki a két Korea tengeri határának a közelében fekvő Jonpjong szigeten. A dél-koreai hatóságok szerint a csoport egyszerűen eltévedt a ködös időben a tengeren.

Dél-Korea már korábban jelezte, hogy hazaengedi a 27 visszatérni kívánó észak-koreait, a másik négy esetében pedig eddigi gyakorlatának megfelelően jár el, vagyis tiszteletben tartja óhajukat a maradásra.

A hazatérni kívánók ügye azért húzódott, mert Phenjan mind a 31 ember egyidejű hazatérését követelte. Végül beleegyezett 27 állampolgára fogadásába, miközben azt állította, hogy Szöul a négy másikat erőszakkal igyekszik disszidálásra kényszeríteni. Phenjan nemrégiben olyan videofelvételeket hozott nyilvánosságra, amelyeken a maradni kívánókat szüleik és gyermekeik kérlelik a hazatérésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik