Nagyvilág

Putyin Szerbiában: botrány lett a “gépelési hibából”

Egy embert kirúgtak, többet pedig felfüggesztettek a szerbiai Vajdasági Rádió és Televíziónál egy gépelési hiba miatt.

A szerb nyelvű híradó alatt az a felirat jelent meg a véletlenül a képernyőn, hogy Oroszország és Szerbia viszonya barátságtalan. A televízió szerb nyelvű híradásában éppen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Borisz Tadics belgrádi megbeszéléséről számoltak be, az anyag képernyőn is megjelentetett címe pedig a “A barátságos viszony megerősítése” helyett “A barátságtalan viszony megerősítése” lett.

A feliratot író szerkesztőt a televízió vezérigazgatója – a menedzsmenttel egyetértésben – azonnal kirúgta, a híradó főszerkesztőjét, az adás szerkesztőjét és néhány másik kollégájukat pedig felfüggesztették a munkavégzés alól, amíg nem döntenek a büntetésükről. A többi felelőst még keresik – mondta Blazo Popovics vezérigazgató.

A televízió honlapján magyarul is megjelent bocsánatkérés szerint egyébként “nemcsak a Vajdasági RTV elleni támadásról van szó, hanem a hagyományos szerb-orosz barátság megingatásának a kísérletéről is”. “Egy betű még lehet hiba, de kettő rossz helyre írt hang már előre eltervezett véletlennek nevezhető” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a tévé vezetője.

Vlagyimir Putyin egyébként egyetlen napot töltött Szerbiában, ezalatt az ország vezetésével megerősítette “a két nép történelmi barátságát”, és megfogadták, hogy a jövőben a mostaninál is szorosabb lesz a két ország kapcsolata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik