Nagyvilág

Líbia: szárazföldi akciót tervez a koalíció?

Orosz hírszerző szervezetek szerint az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak szárazföldi katonai műveletet készítenek elő.

Az orosz hírszerzés szerint mindez arra az esetre lenne érvényes, ha a légi hadjárat nem kényszerítené lemondásra Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.

“A különféle forrásokból szerzett információk azt bizonyítják, hogy a NATO az Egyesült Államok és Nagy-Britannia aktív részvételével tervet készít a líbiai szárazföldi hadműveletre” – mondták pénteken e források a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Ha Kadhafi nem kapitulál, a katonai művelet “április végén vagy május elején” indulhat meg – állítják a források.

A kormány kész elfogadni az Afrikai Unió (AU) “útitervét”: tárgyalna a lázadókkal, és eleget tenne reformköveteléseiknek, hogy véget vessen az ellenségeskedésnek.

Mindezt Abdul-Ati al-Obejdi egykori líbiai miniszterelnök jelentette ki egy pénteki tárgyaláson az AU székhelyén, Addisz-Abebában. A volt kormányfő szerint a líbiai harcokat a szélsőségesek mellett a külföldi beavatkozása szítja. Al-Obejdi tagja annak a líbiai küldöttségnek, amely az Afrikai Unióval tárgyal Etiópiában.

Előzőleg egy AU-tisztségviselő a demokratikus választásokhoz vezető átmeneti időszak szükségessége mellett érvelt.

A koalíciós légi csapások csökkentették Kadhafi képességét, hogy ellenőrzést gyakoroljon szárazföldi erői felett, az észak-afrikai országból érkező értesülések szerint a líbiai vezető önkénteseket fegyverez fel a harcra – jelentette ki pénteken a Pentagonban az amerikai egyesített vezérkar igazgatója.

A kétségbeesés jele, hogy a líbiai hatóságok megpróbálják potenciális külföldi közvetítőkkel felvenni a kapcsolatot – mondta pénteken Washingtonban Gene Gretz, az Egyesült Államok volt tripoli nagykövete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik