Nagyvilág

Súlyos kritikát kapott a szöuli hadsereg

A dél-koreai kormány frissen közzétett jelentésében kritikát fogalmazott meg a hadsereggel szemben a tavaly márciusi észak-koreai torpedótámadás kapcsán.

A 308 oldalas Fehér Könyv kifogásolta, hogy a szöuli haderő nem megfelelő riadókészültséggel kezelte az észak-koreai tengeralattjáró március 26-i támadását – adta hírül a Yonhap hírügynökségre hivatkozva a BBC brit közszolgálati hírtelevízió.

A jelentés felszólította Phenjant, hogy kérjen bocsánatot a 46 tengerész életét követelő Chenoan tengeralattjáró elsüllyesztése, valamint a Jongpjong-sziget elleni tavaly novemberi támadás miatt.

Észak-Korea azonban kitartóan tagadja, hogy felelős lenne a tengeralattjáró elsüllyedéséért, és rendre megjegyzi: a szöuli hadsereg tüzelt először a tavalyi jongpjongi incidens során. A dél-koreai média jelentései szerint a kormány kudarcot vallott a Chenoan védelmével kapcsolatban, amely kérdéseket vetett fel Szöul védelmi és katonai stratégiájával kapcsolatban – közölte a BBC.

Dél-Korea a tavalyi torpedótámadás évfordulója alkalmával hadgyakorlatot kezd csütörtökön a két Koreát elválasztó vitatott határterület mentén – közölte a szöuli védelmi miniszterre hivatkozva az AFP.

AJÁNLOTT LINKEK:

Korea: hadgyakorlat és fenyegetések (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik