Nagyvilág

Nyugadtan utazhatunk Tunéziába

A magyar turisták nyugodtan utazhatnak Tunéziába, a helyzet biztonságos - véli a tunéziai magyar nagykövet, aki szerint az országban lassan, de biztosan halad előre a demokratikus átmenet.

Zin el-Abidin ben Ali volt köztársasági elnök január 14-i bukása óta Tunéziában lassan, de biztosan halad előre a demokratikus átmenet – hangsúlyozta telefonon nyilatkozva Kecskés Tibor, Magyarország tunéziai nagykövete.

A magyar nagykövet szerint a helyzet összességében véve nyugodt és stabil Tunéziában. Az újsütetű szabadság egyik velejárója – akárcsak húsz évvel ezelőtt a közép- és kelet-európai országokban -, hogy rengeteg új párt jegyeztette be magát, s ezek meglehetősen gyakran rendeznek kisebb felvonulásokat és tüntetéseket, hogy megismertessék magukat a közvéleménnyel.

A magyar turisták nyugodtan utazhatnak Tunéziába, a helyzet biztonságos, s a diplomata azt ajánlja, hogy az utazni vágyók kísérjék figyelemmel a külügyminisztérium honlapját. A nagykövet elsősorban Tuniszra és a turisták által látogatott tengerparti övezetre, illetve nagyvárosokra érti azt, hogy “biztonságos a helyzet”.

A belső régiókban, ahonnan a forradalom elindult, egyelőre még nem ennyire megnyugtató a helyzet a hírek szerint, de a diplomata megjegyezte, hogy január 14-e óta egyetlen olyan esetről sincsen tudomásuk, hogy külföldit – külföldi volta miatt – bántódás ért volna Tunéziában. Ezeken a területeken nagyobbak a szociális feszültségek, gyakran vannak sztrájkok. Érdemes elkerülni ezeket a régiókat, amelyek amúgy sem turistacélpontok – mondta Kecskés Tibor.

Kecskés szerint a legnagyobb nehézségek pillanatnyilag a gazdasági téren
adódnak. A diplomata szerint egyelőre nem lehet beszélni a külföldi
befektetők tömeges kivonulásáról. Ugyanakkor valószínű hogy az idei
idegenforgalmi év – a turizmus rendkívül fontos a tunéziai
nemzetgazdaság szempontjából – gyengébb lesz a korábbiaknál, s nem
mindegy, hogy mekkora lesz a visszaesés mértéke.

A civil szféra meglehetősen aktívan vett részt a forradalomban, s egyes civil szervezetek, amelyek a korábbi rendszer legkomolyabb ellenzékét jelentették, igyekszenek kivenni részüket a demokratikus átmenetből is: szakmai konferenciákat szerveznek, részt vesznek a kormány által szervezett társadalmi konzultációkban, és igyekeznek abban az irányban előrevinni a dolgokat, hogy Tunézia valóban demokráciává váljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik