Nagyvilág

Lelőttek egy líbiai gépet a szövetségesek

A líbiai légtérzár megvalósításában részt vevő francia vadászgépek egyike lelőtt egy katonai kiképzőgépet - jelentette be Washingtonban egy névtelenséget kérő amerikai hivatalos személy.

A forrás azért nyilatkozott névtelenül, mert az esetről hivatalosan a francia kormány fog beszámolni. A francia Rafale harci gép egy G-2/Galeb típusú repülőt semmisített meg a tengerparti Miszráta körzetében.

A francia fegyveres erők szóvivője megerősítette, hogy egy francia katonai repülőgép levegő-föld rakétával megsemmisített egy líbiai katonai repülőgépet csütörtökön, valamivel azután, hogy az leszállt Miszráta légitámaszpontján.

“A francia őrjárat AASM típusú rakétával levegő-föld csapást hajtott végre éppen azután, hogy a gép leszállt Miszráta légitámaszpontján” – mondta a szóvivő, aki szerint a Moammer Kadhafi erőihez tartozó gép megsértette az ENSZ által elrendelt repülési tilalmat.

Merkel szigorúbb szankciókat sürget

Szigorúbb nemzetközi szankciókat sürgetett Líbiával szemben csütörtöki kormánynyilatkozatában a német kancellár.

A Bundestag előtt elhangzott, az Európai Unió állam- és kormányfőinek küszöbönálló csúcsértekezlete elé időzített állásfoglalásában Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Brüsszelben az eddiginél keményebb gazdasági szankciókra kíván javaslatot tenni. Ennek kapcsán a kancellár teljes olajszállítási embargót és szigorú kereskedelmi korlátozásokat követelt Tripolival szemben.

A Japánban zajló események kapcsán Merkel közölte: a csúcsértekezleten sürgetni fogja az atomerőművek biztonsági ellenőrzésének erősítését Európában és Európán kívül is.

Párizs sikeresnek tartja az akciót

Sikeresnek nevezte a Líbia elleni nemzetközi támadást, és annak folytatásáról beszélt Alain Juppé francia külügyminiszter csütörtökön.

Juppé az RTL rádiónak úgy fogalmazott: a légierő kizárólag katonai célpontokat támadott, és semmi mást. A miniszter azon véleményének adott hangot, miszerint a nyugati koalíciónak napokra, esetleg hetekre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen megsemmisítsék Moammer Kadhafi haderejét, a támadás pedig addig tart majd, ameddig szükséges – közölte az RTÉ News.

Tunézia eközben befagyasztotta Kadhafi, és a líbiai vezető öt tagjának vagyonát – tudta meg a BBC.

A nyugati légierő már a negyedik éjszaka bombázott csütörtökre virradóan Líbiában, de egyelőre nem tudott gátat vetni annak, hogy a Moammar Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők harckocsijai lőjék a felkelők kezén lévő városokat.

Kadhafi tankjai visszatértek

Kadhafi tankjai az éjszaka leple alatt visszatértek Miszrátába, és elkezdték lőni a központi kórház környékét – közölték szemtanúk és lázadók. A koalíciós erők légitámadásai miatt nappal a harckocsik nem támadtak, viszont a kormányerők orvlövészeit a légicsapások sem tudták eltántorítani attól, hogy egész nap lőjenek, akire csak tudnak. A lázadók egyik szóvivője szerint az orvlövészek 16 ember életét oltották ki.

Clinton: Líbia válaszút előtt áll

Moammer Kadhafi a lehető leggyorsabban véget vethet Líbia szenvedésének, azzal, ha távozik a hatalomból – jelentette ki szerdán Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.Clinton szerint Kadhafi és legközelebbi tanácsadói választás előtt állnak.

A külügyminiszter rámutatott: Washington azt szeretné, ha a líbiai kormány “a helyes döntést” hozná meg a tűzszünet kihirdetésével, csapatainak a városokból való kivonásával, valamint azzal, hogy előkészítenek egy olyan átmenetet, amelynek a diktátor már nem lesz részese. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor nem mondta meg, hogy mi történik akkor, ha ez nem így történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik