Nagyvilág

Japán atomkrízis: egyre több a sugárfertőzött

A március 11-i földregés során megsérült Fukushima 1. erőmű több alkalmazottján tapasztalták a sugárfertőzés jeleit.

Már 17-re emelkedett a fukushimai erőműben tevékenykedő sugárfertőzött japán munkások száma. A Kyodo japán hírügynökség az üzemeltető TEPCO belejentésére hivatkozva közölte: 17 személy esetében tapasztaltak 100 milisievert feletti sugárdózist.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Reuters értesülése szerint két személyt haladéktalanul kórházba szállítottak, állapotukról, illetve a harmadik alkalmazottról egyelőre nem érkezett további információ. A dolgozók az elektormos kábelek fektetésekor radioaktív hatásnak voltak kitéve – mondta az Associated Pressnek a japán atomenergia-biztonsági ügynökség szóvivője.

Famio Matsuda elmondta: a fukushimai erőmű 3-as reaktorában tevékenykedő munkások 180 milisievert sugárdózisnak voltak kitéve óránként, amely a megengedett 150 milisievert felett van. Az AP szerint két tucat személy sérült meg a természeti katasztrófát követő radioaktív sugárzás következtében.

Japánban szerdán jelentették be a hatóságok, hogy a Tokió nagy részét ivóvízzel ellátó belvárosi víztisztító vállalat tározóiban a 131-es jódizotóppal való szennyezettség szintje több mint kétszerese a csecsemők számára megengedett határértéknek. Az egy év alatti csecsemők így nem fogyaszthatják a csapvizet, melynek hatására a palackozott vizek hatalmas felvásárlása kezdődött, és csütörtökre ásványvízhiánnyal szembesültek a japán szupermarketek – tudta meg a Reuters.

Félnek a sugárfertőzött élelmiszerektől

Időközben újabb országok vezettek be importkorlátozásokat a japán reaktorbaleset környékéről származó élelmiszerekkel szemben.

Ausztrália csütörtökön betiltotta a nem egészen két héttel ezelőtti japán földrengés és szökőár következtében sérült fukushimai atomerőmű környékéről származó élelmiszerek behozatalát. Az ausztrál hatóságok ugyanakkor közölték, elhanyagolható az ausztrál fogyasztókra leselkedő sugárfertőzés-veszély. Kanadában a behozatal szigorítását jelentették be. Az importőröknek igazolniuk kell, hogy a fukushimai atomerőmű körüli négy prefektúrából – Fukushimából, Ibarakiból, Tocsigiből és Gunmából – származó tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek nem károsak az egészségre.

Hongkongban közölték, betiltották az említett négy japán prefektúrából és egy ötödikből, Csibából származó zöldségfélék, tej, hús, hal és tengeri gyümölcsök behozatalát. A japán kormány előző nap közölte, hogy az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzást mutattak ki az északkelet-japáni Fukushima prefektúrában termesztett 11 zöldségféléből.

Eközben huszonhatezer fölé emelkedett a március 11-i japán földrengés és szökőár áldozatainak és eltűntjeinek száma – közölte helyi idő szerint csütörtök délelőtt a japán rendőrség. Ráadásul a halottak folyamatosan emelkedő száma tovább nőhet a Honshu-sziget északkeleti partján pusztított kettős csapás nyomán.

AJÁNLOTT LINKEK:

Javul a helyzet Japánban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik