Nagyvilág

Tényleg hasonlít Orbán és Băsescu Kadhafira?

Miközben politikusok és elemzők egyhangúan hirdetik a román-magyar kapcsolatok minőségi csúcspontját a román ellenzék alkalmat kerített egy kiadós magyarozásra. Minden évben megszokott, hogy március 15-e körül felforrnak a kedélyek mindkét oldalon, az idei román reakciók egy része mégis aránytalannak tűnik. A kérdés az, hogy mi rejlik igazán a romániai ellenzék újonnan felfedezett nacionalizmusa mögött. Meglehet, hogy jobban gyűlölik kormánypárti nemzettársaikat, mint a magyarokat?

Nemzeti felháborodások

A világ vigyázó szemei Líbiára vetődnek, ráérzett erre a román Szociáldemokrata Párt elnöke, Victor Ponta is, aki hétfőn az észak-afrikai diktátorok, Kadhafi és Ben Ali elfuserált hasonmásainak nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Traian Băsescu román államfőt.

A Krónika tudósítása szerint a baloldali pártvezér továbbvitte a párhuzamot a két politikus között, elmondva, hogy mindkettő antidemokratikus, sajtóellenes és kudarcaikat nacionalista retorika mögé rejtik. A kirohanás egyértelműen köthető a múlt heti nemzeti ünnep körül kialakult félreértéshez.

Mint arról már tudósítottunk, kisebb diplomáciai incidens alakult ki Románia és Magyarország között egy tévesen Orbán Viktornak tulajdonított mondat kapcsán. Ugyan Teodor Baconschi külügyminiszter magyarázatot kért Füzes Oszkár nagykövettől, az ellenzéki politikai alakulatok keveslik a reakciót.

“Traian Băsescu államfő és Emil Boc miniszterelnök gyávasága csak azzal magyarázható, hogy fű alatti megállapodásokat kötöttek, amelyek hátrányosan érintik a nemzeti érdeket és a többség és a kisebbség közötti viszonyt” – mondta el Victor Ponta a bukaresti hatóságok állítólagos gyengeségét alátámasztandó.

A cikk folytatásáért kattintson IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik