Nagyvilág

Robbanások rázták meg Tripolit

Erős robbanások rázták meg Tripolit szerdán virradatkor, de a légvédelmi ütegek nem léptek működésbe - derült ki a helyi lakosok beszámolójából. Martonyi János elmondta: nincs válsághelyzet, ám nagyon sok a menekült az egyiptomi határnál.

Immár a negyedik egymást követő éjszakán mért csapást a líbiai fővárosra a nemzetközi katonai koalíció, de a célpontokról reggelig nem lehet tudni biztosat.

Moammer Kadhafi líbiai vezető kedd éjjel előmerészkedett a Tripoli központjában álló, Bab al-Azizija nevű főhadiszállásáról, s hívei gyűrűjében élő televíziós adásban kijelentette, hogy nem adják meg magukat, legyőzik az ellenséget.

Martonyi: nincs válsághelyzet

Az egyiptomi-líbiai határon több ezer menekült várakozik, a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet – mondta a Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc
című műsorában. Moszkva kész közvetíteni a líbiai konfliktusban – ezt Medvegyev orosz elnök ajánlotta fel, amikor Moszkva melletti rezidenciáján fogadta Robert Gates amerikai védelmi minisztert.

Nincs válsághelyzet az egyiptomi-líbiai határon létesült menekülttáborban – jelentette ki a magyar külügyminiszter. Martonyi János elmondta, hogy a menekültek főként fekete-afrikaiak, de a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A külügyminiszter Kairóban már tárgyalt az uniós migrációs biztossal, és ma további megbeszéléseket folytat az esetleges migrációs együttműködésről.

Moszkva kész közvetíteni

Moszkva kész közvetíteni a líbiai konfliktusban – ezt Medvegyev orosz elnök ajánlotta fel, amikor Moszkva melletti rezidenciáján fogadta Robert Gates amerikai védelmi minisztert. A Kreml sajtószolgálata szerint Medvegyev aggodalmának adott hangot a biztonsági tanács Líbia-határozatának konkrét megvalósulásával kapcsolatban, szerinte túl nagy a veszély, hogy a válogatás nélküli bombázásoknak civil áldozatai lesznek. Ugyanakkor az orosz elnök ismét megvédte azt a döntést, hogy Oroszország nem vétózta meg a BT-határozatot.

Ezt egyébként most már az ország „erős embere”, a korábban ellenvéleményt bejelentett Putyin miniszterelnök is elfogadja, még ha szíve mélyén nem is ért vele egyet. Nálunk Oroszországban a külpolitikát az elnök irányítja – szögezte le szlovéniai látogatása során, amikor megkérdezték tőle, hogy akkor most mi is Moszkva álláspontja. És nincs kettős politikai vonal, ők Medvegyevvel kiválóan megértik egymást.

Schwarzenberg: Kadhafi sorsáról a líbiaiaknak kell dönteniük

A cseh külügyminiszter szerint Moammer Kadhafi sorsáról nem a külföldnek, hanem a líbiaiaknak kellene dönteniük. Karel Schwarzenberg egy szerdai lapinterjúban nem zárta ki, hogy a líbiai vezető túléli a mostani támadásokat és hatalmon marad.

“Egy jó megoldás van: felkészülni a segítségnyújtásra. Nem kellene tolakodni, sem belekényszeríteni őket (líbiaiakat) a demokráciába, de ha akarni fogják, segítsünk nekik” – jelentette ki Schwarzenberg a Hospodárské Noviny című prágai politikai és gazdasági napilapnak adott interjújában.

Schwarzenberg úgy véli: a NATO-nak nincs mandátuma arra, hogy fegyverrel döntse meg Kadhafit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik