Nagyvilág

Egyre több halottat találnak Japánban

Meghaladja már a 9400-at a tíz nappal ezelőtti földrengés és szökőár halálos áldozatainak a száma Japánban, s a hatóságok több mint 14 700 eltűntről tudnak - közölte szerdán a japán rendőrség. A szakértők újabb földrengésektől tartanak.

Kedden még 8900 halottról és 12 600 eltűntről tudtak, vagyis a március 11-i tragédia veszteségmérlege napról-napra rosszabb.

A japán meteorológiai szolgálat nem zárja ki, hogy az elkövetkező három napban 7-es fokozatúnál erősebb földrengések történnek a térségben.

A szakértők húszszázalékos esélyt adnak ennek. Az utórengések megnehezítik a mentőcsapatok dolgát, illetve a megsérült fukusimai atomerőműben zajló munkálatokat. Emellett földcsuszamlások és újabb károk is keletkezhetnek amiatt, hogy folyton mozog a föld Japán északnyugati részén.

Tokióban fertőzött az ivóvíz

A tokiói hatóságok eközben felszólították a főváros lakóit, hogy tartózkodjanak a vezetékes ivóvíz használatától, mert sugárzó jódizotópot találtak benne.

Tokió nagy részét ivóvízzel ellátó belvárosi víztisztító vállalat tározóiban a 131-es jódizotóppal való szennyezettség szintje több mint kétszerese a csecsemők számára megengedett határértéknek. A hatóságok szerint a csecsemők nem ihatnak belőle, de a felnőttek számára egyelőre nem ártalmas a tokiói vezetékes ivóvíz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik