Nagyvilág

Belepi Japánt a sugárszennyezés

Újabb, 6-os erősségű rengés rázta meg az atomerőműnek is helyt adó Fukushima prefektúrát Japánban. Az erőmű 3-as reaktorából fekete füstoszlop száll fel, a munkásokat evakuálták. Szennyezett a zöldségtermés, és csapvíz is. Videók!

Evakuálták a Fukushima Dajcsi atomerőműnél dolgozó munkásokat, miután a megrongálódott reaktorok egyikéből fekete füst gomolygott felfelé. A munkások már közel álltak a hűtőrendszer újbóli működésbe léptetéséhez. Szerda reggel újabb, 6.0 magnitúdójú utórengés rázta meg Japán északkeleti részét, köztük a nukleáris létesítménynek otthont adó Fukushima prefektúrát. A japán bankok közben egy 1000 milliárdos gyorssegély folyósításáról tárgyalnak az erőművet működtető Tokyo Electric Power nevű céggel. A fukushimai prefektusból ezalatt megtiltották a friss gyümölcs, a zöldség és a tej szállítását Japán egyéb részeire.

Képek a fekete füstoszlopról és az erőművet működtető cég tisztviselőjének nyilatkozata az Al Jazeera felvételén

Rosszkor jött az evakuálás

A helyszínen dolgozó személyzet folyamatos váltásokban, megállás nélkül dolgozott azért, hogy sikerüljön újra áram alá helyezni a berendezéseket és visszaállítani a hűtést a túlhevült fütőelemeknél. Az erőművet működtető cég közleménye szerint egyelőre nem világos, mi okozza a hosszú fekete oszlopokban felszálló füstöt. A munkálatok leállása pont rosszkor jött, hiszen már látszott némi remény a hűtés újraindítására.



A CNN tudósítója a szerdai reaktorfüst okait és a hűtőrendszer visszaállításának lehetőségeit elemzi

Az irányító teremben már sikerült visszaállítani az áramellátást, ez pedig kulcsfontosságú momentum lehet a helyreállítási munkálatok folyamatában és a leolvadás megelőzésében. Az erőmű fűtőelemei vegyesen tartalmaznak uránt és plutóniumot, a szakértők szerint ennek pedig nagyobb környezetkárosító hatása lehet, mintha egyszerűn uránium alapú elemekről lenne szó.

Sugárszennyezett az élelmiszer és a csapvíz is

Szerdán a kormány bizonyos, főleg a szennyezés által érintett területekről korlátozta az élelmiszerszállítást, miután az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint radioaktív szennyezést mutattak ki több az erőmű környezetében termesztett zöldségfajtában. Figyelmeztették továbbá a lakosságot, hogy a vezetékes víz radioaktív jód tartalma jócskán meghaladta az elfogadható értéket, ezért a csecsemőknek semmiképpen ne adjanak csapvizet. A felnőttek szervezete magasabb értékig toleráns a kémiai anyaggal szemben. A japán kabinetfőtitkár, Jukio Edanó azonban kérte a lakosságot, ne halmozzanak fel palackozott vizet, mert a katasztrófa sújtotta területeken nagyobb szükség lehet azokra.

A tokiói önkormányzat tisztségviselője, Shintaro Ishihara ugyanakkor újságíróknak nyilatkozva próbálta nyugtatni a közvéleményt, mondván, nincs közvetlen egészségügyi veszélyhelyzet – írja a CNN. A fukushimai erőmű 240 kilométerre fekszik Tokiótól.

A radioaktív jód az atomerőművekben használt urán maghasadásakor keletkezik és katasztrófa esetén kerülhet a levegőbe, vízbe. A pajzsmirigy elraktározza a radioaktív jódot, így ha felhalmozódik, daganatos betegségeket okozhat. Ezt úgy lehet megelőzni, ha a pajzsmirigyet telítik jóddal, kálium-jodid tabletták segítségével és így megakadályozható a radioaktív jód felhalmozódása.

A földrengésnek és az azt követő szökőárnak a hivatalos közlések szerint 9408 ember esett áldozatul eddig. További 14 716 embert tartanak számon eltűntként. 387 ezer embert evakuáltak a kritikus helyzetbe került területekről, a japán Kyodo News hírei szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik