Nagyvilág

Putyin: “keresztes hadjárat” folyik

Váratlan visszavonulót fújt Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel támadt vitájában Vlagyimir Putyin miniszterelnök. A nyugati hatalmak líbiai légicsapásaira felhatalmazó ENSZ-határozatot "keresztes hadjáratokra" mozgósító "középkori felhíváshoz" hasonlította, majd közölte, hogy "az Oroszországi Föderáció elnöke irányítja a külpolitikát", nincs helye a megosztottságnak.

A szlovéniai látogatáson tartózkodó Putyint egy újságíró kérdezte arról, hogy szakadás történt-e az Oroszországot irányító “tandem” tagjai között, erre válaszolt.

Medvegyev hétfőn határozottan helytelenítette Putyin szóhasználatát. Az orosz államfő szerint Líbiával kapcsolatban a “keresztes hadjárat” típusú kifejezések elfogadhatatlanok, az észak-afrikai országban zajló események kapcsán a lehető legpontosabban kell fogalmazni.

Medvegyev újságírók előtt azt mondta: “Semmiképpen nem szabad olyan kifejezéseket használni, amelyek a civilizációk összecsapását idézik fel”. Az államfő kijelentette, nem tartja helytelennek a ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973. számú határozatát.

Oroszország tartózkodott a szavazásnál, és ezzel zöld utat adott a BT határozatának. Putyin bírálta a döntést, amely lehetővé tette a szerinte megengedhetetlen mértékű beavatkozást egy szuverén ország belpolitikai konfliktusába. Megfigyelők ismét a Putyin-Medvegyev örökbarátság végéről kezdtek el beszélni, de a miniszterelnök cáfolta a feltételezéseket. “Biztosíthatom önöket, hogy szoros kapcsolatban állunk, és nagyon jól megértjük egymást” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik