Nagyvilág

Japán sugárfertőzés: aggódik a WHO

Növekedni kezdett a nyomás a Fukusima 1. japán atomerőmű hármas reaktorblokkjában.

A japán szakhatóságok ezért azt fontolgatják, hogy szellőztetéssel – egy külső szelep megnyitásával – oldják meg a problémát, ami viszont a sugárzás hirtelen megugrásával járna – közölte hétfőn a japán atomenergia-biztonsági szolgálat egyik illetékese.

Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint sikerült az áramellátó rendszerről betáplálni az atomerőmű ötös és hatos reaktorát, amelyeket eddig dízelgenerátorokról üzemeltettek.

A 33 milliós Nagy-Tokióban a sugárzás szintje jelenleg a megengedett értékek között van, s csökkent a fukusimai atomerőmű közelében is. Vasárnap az erőműtől 500 méterre északnyugatra a sugárzás mértéke 2625 mikrosievert volt óránként, míg előző nap 3443 mikrosievert. A sugármennyiség megengedett mértéke ugyanakkor 0,05-0,2 mikrosievert óránként. A jód és cézium radioaktív izotópját több prefektúrában is megtalálták a vezetékes ivóvízben, de nem egészségre veszélyes mértékben. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) szóvivője azonban aggodalmának adott hangot a japán élelmiszerekkel kapcsolatos sugármérték kapcsán. Az ENSZ szervezete szerint a helyzet súlyos, és nem zárható ki annak veszélye, hogy az abnormális radioaktivitással rendelkező élelmiszerek külföldre is eljutnak – tudta meg a Reuters.

Korábban még arról szóltak a hírasádok, hogy helyreállították a földrengés és szökőár sújtotta Fukusima 1-es számú (Daiicsi) atomerőmű kettes és egyes reaktorblokkjának a külső villamosenergia-ellátását, s a remények szerint megkezdhetik a reaktorok és az alattuk lévő pihentető medencék hűtését, mihelyt üzembe helyezik a hűtőrendszert, ami azonban még napokig is eltarthat. A cél az, hogy áram alá tudják helyezni a blokkok vezénylőtermeit, és működtetni tudják a világítást.

Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy a használt fűtőelemek pihentető medencéiben mind a hat reaktor esetében 100 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) szakértőinek helyi idő szerint vasárnap délután sikerült helyreállítani a kettes reaktorblokk külső villamosenergia-ellátását, majd a nagyfeszültségű hálózattól kihúzott vezetéket összekötötték az egyes blokk al-elosztó állomásával.

A legnagyobb problémát jelentő reaktorblokk, a hármas esetében a tűzoltók hat és fél órán keresztül hűtötték tengervízzel a reaktort védő épületszerkezetet. Speciális gépekről 22 méter magasságú vízoszlopokat irányítottak az épületszerkezetre, összesen 1100 tonna vizet kilocsolva. Az utóbbi napokban a hármas blokkra, amelyben uránból és rendkívül toxikus plutónium keverékéből álló fűtőelemeket használtak, és a pihentető medencében a vízszint veszélyes lecsökkenése miatt túlhevültek a kiégett kötegek, összesen 3700 tonna tengeri vizet használtak fel a hűtéshez.

A hármas blokk után a japán önvédelmi erők (hadsereg) alakulatai ismét nekiláttak a négyes reaktor külső hűtésének. A szakemberek igyekeznek a hármas és négyes blokk energiaellátását is helyreállítani, hogy be tudják indítani a hűtőrendszert. Az ötös és a hatos reaktorblokkok állapota már biztonságos, a hűtőrendszerek stabilan működnek, a reaktorok belsejében csökkent a hőmérséklet és a nyomás.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nukleáris sakk-makk Japánban (Kitekintő.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik