Nagyvilág

Egyiptom átment az első vizsgán

Az egyiptomi szavazók elsöprő többsége igent mondott az alkotmánymódosításra. A Hoszni Mubarak elnök bukása óta először rendezett népszavazást az utóbbi fél évszázad első szabad és tisztességes voksolásaként jellemezték. Az eredmények tükrében már biztos, hogy szeptemberben országos választásokra kerül sor Egyiptomban, és a hadsereg egy polgári kormányzatnak adja majd át a hatalmat.

45 millióból 18,5 millió egyiptomi (azaz a szavazásra jogosultak 41,9 százaléka) vett részt a szombati referendumon. Az alkotmánymódosítást a szavazók 77,2 százaléka támogatta, 11,8 százaléka viszont ellenezte. Így az eredményes népszavazás nyomán megnyílt az út a hadsereg által kidolgozott menetrend megvalósítása előtt: azaz szeptember végén parlamenti választásokat tartanak, a fegyveres erők pedig fél éven belül visszaadják a hatalmat egy polgári kormányzatnak.

Ha a “nem” szavazatok győztek volna, akkor az országot irányító katonai tanács egy alkotmányos rendeletet adott volna ki, amely a parlamenti és elnökválasztásig átmeneti alaptörvényként funkcionált volna. Ez esetben a választásokat idén decemberben és 2012 elején rendezték volna meg.

Változtatások az alkotmányban

Az egyiptomi alkotmányt a katonai tanács függesztette fel, amely február 11-én vette át az ország irányítását, miután a tömegmegmozdulások távozásra kényszerítették Hoszni Mubarak elnököt.

A szombati voksoláson a választók egy sor alkotmánymódosításról döntöttek, amelyek lehetővé teszik a szabad és tisztességes választásokat. Az alkotmánymódosítás keretében 7 cikket változtattak meg, egyet pedig töröltek alapvetően azzal a céllal, hogy korlátozzák, azaz kétszer négyéves időszakban maximálják az államfő hivatali idejét. Rögzítették azt is, hogy szükségállapotot csak a parlament jóváhagyásával lehet kihirdetni, legfeljebb 6 hónap időtartamra.

Az egyiptomi popsztár, Amr Diab is voksolt - Képgaléria!

Az egyiptomi popsztár, Amr Diab is voksolt (forrás: Facebook) – Képgaléria!

Ki mellette, ki ellene

Az alaptörvény megváltoztatásának kérdése igencsak megosztotta a politikai erőket és a társadalmat: egyesek szerint nem elegendőek a javasolt változtatások, míg mások egyelőre beérik velük. A korlátozott alkotmányreform hívei azzal érveltek, hogy ezzel lehetővé válik az ideiglenes katonai kormányzat gyors felváltása civil vezetéssel, míg az ellenzők szerint az országnak egy teljesen új alaptörvényre lenne szüksége.

A támogatók szerint a módosított alkotmány lehetővé teszi a visszatérést a polgári kormányzáshoz, valamint a szabad és tisztességes parlamenti, illetve elnökválasztás megtartásához. Utóbbi két választás kulcsfontosságú, mivel az új parlament és államfő vezeti majd a nagyobb változásokhoz vezető folyamatot, ideértve egy új alkotmány kidolgozását.

Félnek a koptok

A Mubarak bukásához vezető tömegtüntetések szervezői – az ifjúsági és demokráciapárti mozgalmak – úgy vélik, hogy a módosítás helyett új alkotmányt kellett volna alkotni, mert a módosított változat nem nyújt garanciákat az ország valódi demokratizálására. Mindazonáltal az ifjúsági mozgalmak vezetői első reagálásukban jelezték, hogy elfogadják a népszavazás eredményét, s megkezdik a felkészülést a választásokra.

A referendum megtartását és a módosításokat elsősorban az Új Nemzeti Demokrata Párt (korábban Mubarak kormányzó pártja) és ellenzéke, a Muzulmán Testvériség, valamint a Muzulmán Testvériség korábbi tagjaiból és volt iszlamistákból álló Vaszat párt is támogatta, mondván az országnak újból működnie kell. Ez a két politikai erő a legjobban szervezett, így könnyűszerrel felkészülhetnek a választásokra.

Rekord részvétel a népszavazáson (forrás: MTI/EPA) -Képgaléria!

Rekord részvétel a népszavazáson (forrás: MTI/EPA) – Képgaléria!

Egyesek viszont attól tartanak, hogy a Muzulmán Testvériség, mint a legnagyobb szervezett ellenzéki erő, simán a többi, mintegy tucatnyi új politikai párt fölé emelkedhet az elnöki és parlamenti választásokon. Különösen a koptok félnek attól, hogy az iszlamisták és a Muzulmán Testvériség domináns szerephez juthat a parlamenti választásokon. A Testvériség azonban azt hangoztatja, hogy nem törekszik parlamenti többségre, legfeljebb a képviselői helyek 35-40 százalékát akarja.

Megdobálták Baradeit

Akárcsak az ifjúsági mozgalmaknak, úgy az olyan ismert politikai személyiségeknek is, mint a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei potenciális elnökjelöltnek és Amr Músza, az Arab Liga főtitkárának vereséget jelent a megszavazott alkotmányreform. Az elnöki posztért indulni akaró politikusok egyhangúlag elutasították az alkotmánymódosításokat. El-Baradei azzal érvelt, hogy a módosítások a reformmal ellentétes irányba viszik Egyiptomot, míg Músza szerint nincs értelme tovább használni a jelenlegi alkotmányt.

Mohamed el-Baradeit, a javasolt reformok ellenzőjét egyébként kövekkel és cipőkkel dobálták meg, amikor szavazni ment Kairó egyik szegénynegyedében. Baradei huliganizmusnak minősítette a támadást, és kijelentette, hogy felelőtlenség “biztonság nélküli” választást rendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik