Nagyvilág

Akár 5 évig is eltarthat a helyreállítás Japánban

A Világbank 235 milliárd dollárra becsüli a földrengés és a szökőár okozta kárt Japánban. A nemzetközi pénzintézet szerint példátlan mértékben rongálódott meg az infrastruktúra és az ingatlanok.

A károk nagysága a japán bruttó össztermék 4 százalékénak felel meg, s a katasztrófa az idei gazdasági növekedést 0,5 százalékponttal csökkenti. Különböző becslések szerint a károk mértéke 123 és 235 milliárd dollár között mozoghat, a biztosítóknak pedig 14 és 33 milliárd dollár közötti összeget kell kifizetniük a károsultaknak.

A japán belügyi és tájékoztatási minisztérium adatai szerint 120 ezer ház rongálódott meg a természeti csapás következtében, közülük 14 ezer teljesen romba dőlt. Az ország északkeleti részén még mindig 850 ezer háztartásban nincs áram, és 446 ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából.

A rendőrség által hétfőn kiadott becslés szerint a 9-es erősségű földrengés és a szökőár több mint 18 ezer ember életét olthatta ki. A hivatalos veszteséglistán 8450 halott szerepel, az eltűntek száma pedig 12 931. A számok drasztikusan emelkedhetnek, mivel csak egyedül Mijagi prefektúrában több mint 15 ezer ember veszthette életét.

A március 11-i nagy földrengést eddig mintegy ötszáz utórengés követte, közülük majdnem negyven esetében a rengés ereje meghaladta a 6 egészet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik