Nagyvilág

Nem használják többé a Fukushima 1-et

Semmilyen körülmények között sem használják többé a japán Fukusima 1-es számú (Daiicsi) atomerőművét, amelynek reaktoraiban a március 11-i földrengést és cunamit követően sorozatos balesetek történtek - jelentette be a tokiói kormány szóvivője.

“Objektíven tekintve az erőmű helyzetét, úgy gondolom, a Fukusima Daiicsi nyilvánvalóan nincs olyan állapotban, hogy újra működhessen” – mondta sajtóértekezletén Edano Jukio. Hozzátette ugyanakkor, hogy a döntés nemcsak az állami hatóságra tartozik, hanem az erőművet működtető Tokyo Electric Power (Tepco) cégre, Japán egyik legnagyobb áramtermelő magánvállalatára is.

A bezárás előtt a túlhevült reaktorok problémáját még meg kell oldani. A működés beszüntetése elkerülhetetlen, mert a tengervíz, amelyet a mentést végzők a reaktorok hűtéséhez használnak, maró hatású, ami használhatatlanná teszi a komplexum kulcsfontosságú részeit – mondta a szóvivő.

Az 1-es erőmű technikusai közben – az élelem és a víz nagyobb kiterjedésű szennyeződésétől tartva – elálltak attól a korábbi tervtől, hogy a robbanásveszélyt csökkentendő kiengednek radioaktív gázt az egyik meghibásodott reaktorból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik