Nagyvilág

A NATO kivár Líbia ügyében

Vasárnap estig nem született politikai megállapodás a NATO-tagállamok között arról, hogy az atlanti szövetség miképpen lépjen fel Líbiával kapcsolatban, annak az ENSZ biztonsági tanácsi határozatnak az érvényesítésében, amely repülési tilalmat rendelt el az észak-afrikai ország légterében, illetve kimondta, hogy minden lehetséges eszközt igénybe kell venni a líbiai polgári lakosság megvédésére.

Miközben több nagy NATO-ország – Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok – légiereje szombat óta légicsapásokat mér a Moammer Kadhafihoz hű erőkre, az atlanti szervezeten belül egyelőre nincs egység a helyes fellépés kérdését illetően. A németek már a BT-határozatról szóló szavazásnál is tartózkodtak. A törökök ellenzik a légi csapásokat, a franciák szerint pedig az arab világban negatív visszhangot keltene, ha az ENSZ-döntést a NATO hajtaná végre. A britek ugyanakkor folyamatosan szorgalmazzák, hogy az egész műveletet helyezzék NATO-ellenőrzés alá.

Felmerült olyan elképzelés is, hogy a NATO abban a szakaszban kapcsolódna be a fejleményekbe “saját jogán”, amikor már nem a líbiai légvédelem kiiktatása, hanem a humanitárius segítségnyújtás biztosítása lesz a feladat.

A 28 tagország brüsszeli NATO-nagykövete – az Észak-atlanti Tanács keretében – péntek óta tanácskozik, de még nem jutottak dűlőre. Értesülések szerint a megbeszélést vasárnap késő este is folytatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik