Nagyvilág

Líbia – Bizonytalan a háború kimenetele

A nyugatiak, kiváltképpen Franciaország katonai akciót indítottak Líbia ellen azzal a bevallott céllal, hogy megdöntik Moammer Kadhafi hatalmát, a küldetés kimenetele azonban bizonytalan.

Egy névtelenül nyilatkozó francia illetékes szerint a háború éppúgy lehet gyors lefolyású, mint hosszú ideig elhúzódó, minden a kiszámíthatatlan és irracionális líbiai vezetőn múlik.

A közelmúlt történelmében gyakran esett meg, hogy háborúval, vagy lázadással szembekerült vezető hirtelen távozott a hatalomból, olykor úgy, hogy erre nem volt magyarázat. A szerb Slobodan Milosevics 1999 júniusában egyik napról a másikra adta meg magát, miután a NATO hónapokig támadta. A tunéziai Ben Ali ez év eleji hirtelen távozása szintén meglepte a nemzetközi közösséget.

Moammer Kadhafi esetében – aki 1986 áprilisában amerikai bombák áradatát élte túl, miközben a támadásban meghalt a fogadott lánya – francia részről igen óvatosak. A külügyminisztériumban úgy látják, hogy “az előre menekülést választotta”. A nemzetközi közösség azt várja el tőle, hogy szó szerint betartsa az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely az erőszakcselekmények azonnali leállítását követeli – emlékeztetett Alain Juppé francia külügyminiszter. “A személyes véleményem az, hogy erre sajnos kevés a remény” – tette hozzá.

A szövetségesek kizártak bármilyen szárazföldi akciót, s egy ad hoc légi koalíciót akarnak létrehozni, a lehető legláthatóbb arab részvétellel, még akkor is, ha a lényeget tekintve ez a részvétel jelképes marad. Katar 4-6 repülőgépet ígért, az Egyesült Arab Emírségek pedig mintegy húszat. A NATO-t viszont távol tartják az akciók kezdetétől.

Bár Barack Obama amerikai elnök nem sietett csatlakozni a francia-brit diplomáciai-katonai offenzívához, és óvatosságát hangsúlyozta, amikor “korlátozott katonai akcióról”, illetve “a líbiai polgári személyek védelméről” beszélt, nem fér kétség ahhoz, hogy a nyugatiak a mintegy negyven éve hatalmon lévő Kadhafi távozását akarják.

A Hadászati Kutatási Alapítvány (FRS) embere, Francois Heisbourg szerint Kadhafi eltávolításának megvan a maga értelme, “ez lévén az egyetlen olyan formula, amely rövid távon lehetővé teszi az ország felosztásának elkerülését”. E cél elérése nem veszélytelen a nyugati katonák számára, de oda is figyelnek. “Az egyelőre leginkább exponált francia pilóták nem veszik félvállról a kockázatokat, amelyekkel szembenéznek” – jegyezte meg egy diplomata, aki szerint ugyanakkor az ellenfél gyenge, s a nyugati katonák “gond nélkül végrehajthatják küldetésüket úgy, hogy távol maradnak” a célponttól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik