Nagyvilág

Kadhafi nem hátrál meg

"Harcolni fogunk, és nem hátrálunk meg. Nem hagyjuk, hogy rátegyétek a kezeteket a földünkre és az olajunkra. Hosszú és fárasztó háborút ígérünk" - üzente Kadhafi. Percről percre.

16:55

Magyarország megvizsgálja, milyen humanitárius célú segítséget nyújthat a líbiai válság megoldásában – közölte vasárnap Martonyi János külügyminiszter. A magyar diplomácia vezetője megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy Magyarországnak “nem látszanak különleges képességei” az észak-afrikai ország elleni azonnali akcióban való részvételhez. “Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy humanitárius területen nem tudunk segíteni, akár az Európai Unió által koordinált akció keretében, akár pedig tagállamként” – tette hozzá. Martonyi János az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy vasárnap délután megbeszélést folytatott a Budapestre érkezett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel; egyebek mellett áttekintették, milyen hatással lehetnek az észak-afrikai események a közel-keleti békefolyamatra.

16:41

A magyar kormány szerint Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból és felelnie kell tetteiért – tudatta a magyar Külügyminisztérium közleményben vasárnap az MTI-vel. “Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból és a nemzetközi bíróság/líbiai nép előtt felelnie kell tetteiért” – olvasható a magyar kormány Líbiával kapcsolatos álláspontját tartalmazó közleményben. A magyar kormány teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanács 1973-as számú csütörtökön Líbiával kapcsolatban elfogadott “rendkívül erőteljes” határozatát és az annak alapján foganatosított intézkedéseket. A BT-határozat szövege többet jelent a légtérzárlat kikényszerítésénél, eszerint a polgári személyek és polgári személyek lakta területek védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell. Ez azonban nem jelentheti külföldi megszálló erők megjelenését. A Külügyminisztérium közleménye kitér arra, hogy a líbiai kormányerők a bejelentett tűzszünet ellenére is folytatták előrenyomulásukat és a polgári célpontok elleni támadásokat.

16:39

Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke. Az amerikai oldal részleteit itt olvashatja.

15:41

Az amerikaiak által kiválasztott 22 líbiai célpontból húszat eltaláltak, kettő esetében még folyik az elemzés. E célpontok Tripoli, Miszráta és Szirt városok közelében voltak – mondta James Stockman katonai szóvivő. Hajnali légitámadásról számoltak be Bengázi lakosai is, de ők francia vadászgépekről beszéltek, és azt mondták, hogy a bombázás mintegy két órán át tartott. Helyszíne a várostól 35 kilométerre nyugatra volt, ahol most több tucat kiégett, szétroncsolódott tank, ágyú, rakétavető és egyenruhás emberi holttest hever. Néhány hulla teljesen elégett, másoknak a fején látszanak lőtt sebek – jelentette a francia hírügynökség al-Vajfíja településről. A Bengáziból odavezető út zsúfolva van járművekkel, mert nagyon sokan akarják látni a helyet, ahol Kadhafi emberei vereséget szenvedtek. A harctéren még füstoszlopok emelkednek a levegőbe. Öt kilométerrel nyugatabbra a kormányerők jelei látszanak, de nem tesznek semmit. Bengáziba visszatért a nyugalom – írta a tudósító.

15:34

Oroszország vasárnap felhívással fordult a Líbia elleni katonai akciókban részt vevő államokhoz, hogy szüntessék be “az erőszak válogatás nélküli alkalmazását”. “Nyomatékosan felhívjuk az érdekelt államokat az erőszak válogatás nélküli alkalmazásának beszüntetésére” – jelentette ki Alekszandr Lukasevics külügyminisztériumi szóvivő. “Határozottan úgy látjuk, megengedhetetlen, hogy az ENSZ BT legkevésbé sem egyértelmű lépést jelentő, 1973. számú határozatából következő mandátumot olyan célok elérésére használják fel, amelyek meghaladják a határozatban foglaltak kereteit, amelyek csupán a civil lakosság védelmét irányozzák elő” – mondta. Moszkva másfelől a helyzet alakulására való tekintettel csökkenti diplomáciai képviselete létszámát Líbiában és más orosz állampolgárokat is evakuál.

15:26

Bírálta az Arab Liga főtitkára vasárnap a nemzetközi koalíció Líbia elleni légitámadásait, úgy vélve, hogy azok eltérnek az eredeti céltól. “Ami Líbiában történik, eltér a repüléstilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása” – mondta Amr Músza főtitkár Kairóban újságíróknak. Hozzátette, hogy összehívja a liga rendkívüli ülését az arab világ és elsősorban a líbiai helyzet megvitatására.

15:20

Helyi lakosok beszámolója szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető erői harckocsikkal bevonultak a lázadók kezén lévő Miszráta központjába, és tűzharcban sok ember meghalt. “Eddig két embert lőttek le orvlövészek, akik még mindig a tetőkön vannak. Nagyon nehéz lesz kijutni innen – mondta egy lakos a Reuters hírügynökségnek. – A kikötőt pedig hajók veszik körül, akadályozva a segély bejutását a városba.” “Harc folyik a lázadók és Kadhafi erői között. a tankjaik Miszráta központjában vannak” – közölte a hírügynökséggel a lázadók egyik szóvivője, aki szerint “olyan sok az áldozat, hogy össze sem tudjuk számolni őket”.

14:46

Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke. Mullen bejelentette, hogy az amerikaiak vezette légitámadás “kiiktatta” Kadhafi légvédelmét, csapást mért a repülőterekre és Kadhafinak a felkelők kelet-líbiai központját, Bengázit támadó erőire.

14:15

Amerikai repülőgépek mértek légicsapást vasárnap hajnalban líbiai célpontokra – jelentette be egy katonai szóvivő. Az összesen 19 bevetett repülőgép fő célpontjai az ellenség repülőterei és azok légvédelmi rendszerei voltak. A bevetésben részt vett három lopakodó típusú gép is – mondta, hozzátéve, hogy az egyik támadót sem érte találat.


13:56

A Nyugat által szombaton Líbia ellen indított légicsapások halálos áldozatainak száma eléri a 64-et – közölte vasárnap egy líbiai egészségügyi tisztségviselő. Az állami televízió korábban azt jelentette, hogy a nyugati légicsapásokban 48-an meghaltak, és 150-en megsebesültek. “Sokan belehaltak sebesüléseikbe, ezért a halottak száma növekedett” – mondta az illetékes, aki név nélkül nyilatkozott. A veszteségadatot független forrásból eddig nem lehetett hitelesíteni.

13:18

Németország nem küld katonákat Líbiába, a Bundeswehr nem vesz részt semmifajta Líbia elleni katonai akcióban – erősítette meg Guido Westerwelle külügyminiszter. A német diplomácia vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy országa támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott líbiai határozat célkitűzéseit. Közölte a miniszter, hogy a Líbia elleni katonai akcióhoz a nyugati partnerek igénybe vehetnek bizonyos németországi létesítményeket, mindenekelőtt az ország területén lévő amerikai támaszpontokat.

11:46

Több mint 90-en veszítették életüket péntek este és szombaton a Kadhafi mellett álló fegyveres erők és a felkelők harcaiban az északkelet-líbiai Bengáziban – közölték kórházi források és újságírók. A Reuters tudósítója a város fő kórházának halottasházában vasárnap legkevesebb 24 holttestet látott, fegyveresek és civilek tetemeit, amelyek közül sok a felismerhetetlenségig összeégett. A kórtermek zsúfolásig telve voltak férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, akik a kormányerők támadásában sebesültek meg.

10:30

“Harcolni fogunk ellenetek, ha ránktámadtok” – üzente Kadhafi a nyugati szövetségeseknek televíziós beszédében. Közölte, hogy megnyittatta a líbiai fegyverraktárakat, és mindenkit felfegyvereznek, “automatafegyverekkel, aknavetőkkel, bombákkal” látnak el. “Minden férfinak és nőnek fegyvert adtunk, és harcolni fogunk, ha folytatjátok a támadásokat. Győzni fogunk, nem hátrálunk meg. Nem hagyjuk, hogy rátegyék a kezüket a földünkre és az olajunkra.” – mondta a líbiai vezető reagálva a nyugati országok szombati támadására. “Hosszú, fárasztó háborút ígérünk. Nem félünk a fegyvereitektől.” – folytatta a vezető.

10:28

A brit kormány “jelen pillanatban nem foglalkozik” szárazföldi erők líbiai bevetésének gondolatával – jelentette ki a brit pénzügyminiszter. George Osborne a BBC televízió politikai magazinműsorában úgy fogalmazott, hogy “a pillanatnyi feladat” az ENSZ akaratának betartatása. A politikus ugyanakkor igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy az ENSZ-határozat a brit kormány értelmezése szerint lehetővé teszi-e a légvédelmi rendszerek mellett a líbiai harckocsik és katonák elleni támadásokat is.

10:06

Mind Tripoliban, mind Bengáziban abbamaradtak a nemzetközi koalíció támadásai Moammer Kadhafi ezredes katonai célpontjai ellen. Nem volt bombázás sem a líbiai fővárosban, sem a környékén, sem pedig a lázadók kelet-líbiai fő erősségében, Bengáziban. Azok a lakosok, akik előző nap elmenekültek Kadhafi erőinek heves támadásai miatt, elkezdtek visszatérni.

06:47

A libanoni Hezbollah vezetője szerint a Líbia ellen indított katonai művelet minden arab országban megnyitja az utat a nyugati beavatkozás előtt. “Nem tudjuk, hogy ez hova vezet” – mondta Naszrallah sejk, aki attól tart, hogy visszatér a megszállások, a gyarmatosítás és a felosztás korszaka.

05:59

Törökország megteszi a szükséges és megfelelő intézkedéseket a Líbia feletti repüléstilalmi övezet létrehozásáról és a polgári lakosság védelméről szóló BT-határozat megvalósításáért – közölte a török külügyminisztérium. Az egyiptomi hadsereg ugyancsak jelezte, hogy támogatja a BT Líbiáról szóló határozatát, de nem vesz részt egy Líbia elleni katonai műveletben és a repülési tilalom betartatásában sem.

05:39

Kína sajnálkozását fejezte ki a Líbiára mért légicsapások miatt, Japán viszont támogatásáról biztosította a nyugati országok katonai műveletét.

05:20

Élesen bírálta a Líbia ellen indított katonai csapásokat Hugo Chávez venezuelai elnök, aki azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy azért támadták meg az észak-afrikai országot, mert kőolaját akarják megszerezni.


04:36

Komoly károkat okoztak a líbiai légvédelmi rendszerben a nyugati koalíció szombaton végrehajtott légicsapásai – közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) képviselője. A nemzetközi katonai koalíció a hadműveletek első szakaszában a líbiai légvédelem szétzúzását tűzte ki célul, s ez eltarthat néhány napig is.
Tomahawk rakétát lőnek ki egy amerikai romboló fedélzetéről Fotó: Amerikai haditengerészet / MTI, EPA

Tomahawk rakétát lőnek ki egy amerikai romboló fedélzetéről Fotó: Amerikai haditengerészet / MTI, EPA

03:18

Légi támadás érte Tripolit, s válaszul működésbe léptek a líbiai légvédelmi ütegek. Egy azonosítatlan repülőgép repült át a líbiai főváros déli része felett, Moammer Kadhafi líbiai vezető megerősített szálláshelyénél, ahol Kadhafi és családja, valamint a felső vezetés tagjai rejtőzködnek föld alatti bunkerekben. Helyi idő szerint hajnali két óra húsz perckor megszólaltak a légvédelmi ágyúk, vörös csíkokat rajzolva az égbolton.

02:31

Letartóztatták és fogságban tartják a líbiai hatóságok az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió négy munkatársát. A hírtelevízió szombaton közölte, hogy egy tunéziai és egy mauritániai állampolgárságú újságíróját, valamint egy norvég és egy brit állampolgár fotósát Líbia nyugati részén vették őrizetbe, miközben munkájukat végezték. A négy tudósítót jelenleg Tripoliban tartják fogságban.

01:56

Líbia az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte a nyugati államok koalíciójának légicsapásai után. A líbiai külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint “Líbia, mint független ország és az ENSZ tagállama a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kérte, miután Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok részéről agresszió érte”.

szombat 23:46

Amerikai és brit hadihajókról, valamint tengeralattjárókról 112 manőverező robotrepülőgépet lőttek ki, és több mint húsz líbiai célpontot találtak el szombat este a többszakaszos hadműveletek kezdetén – jelentette be Washingtonban William Gortney altengernagy. Valamennyi támadás a líbiai légvédelmi rendszerek és stratégiai jelentőségű kommunikációs központok ellen irányult, s valamennyi célpont a tengerpart mentén feküdt.

23:43

A líbiai állami televízió híradása szerint Tripoliban, Miszrátában, Szirtben és Zuvarában polgári és katonai objektumokat egyaránt légicsapások értek, amelyek számos halottat és hatalmas károkat okoztak. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Miszrátában lángokban áll egy üzemanyagtározó, s találat ért egy Tripoli közelében fekvő kórházat is. A francia vezérkar cáfolta a líbiai televíziónak azt a hírét, miszerint a légvédelem lelőtt egy francia harci gépet.
A francia haderő vadászgépe bevetésre indul Fotó: Anthony Jeuland / MTI, EPA

A francia haderő vadászgépe bevetésre indul Fotó: Anthony Jeuland / MTI, EPA

23:40

Kizárt, hogy orosz katonák részt vegyenek a Líbia elleni katonai akcióban – közölte az orosz vezérkar egy magas rangú képviselője. “Figyelemmel követjük a líbiai helyzet alakulásának perspektíváit, de orosz katonai kontingens kivezénylésének a kérdése fel sem merül, kizárt dolog” – mondta az illető.

23:30

Földközi-tengeri polgári és katonai célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzött Moammer Kadhafi, válaszul az öt nyugati ország katonai koalíciója által indított támadásra. A légicsapások kezdete után órákkal, az állami televízióban sugárzott beszédében közölte, hogy a fegyverraktárakat megnyitva “felfegyverzik a tömegeket” Líbia védelme érdekében.
Kadhafi híve kiáltozik a vezető parancsnoki központja előtt Fotó: Mohamed Messara / MTI, EPA

Kadhafi híve kiáltozik a vezető parancsnoki központja előtt Fotó: Mohamed Messara / MTI, EPA

22:05

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy “korlátozott bevetésre” adott felhatalmazást az amerikai hadseregnek a Líbia elleni fellépésre. Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem vezényel szárazföldi erőket az észak-afrikai arab országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik