Nagyvilág

Az USA hadba lépett és pár óra alatt megállította Kadhafit

Mullen: megvalósult a légtérzár, Kadhafi erőit megállították.

Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke. Mullen bejelentette, hogy az amerikaiak vezette légitámadás “kiiktatta” Kadhafi légvédelmét, csapást mért a repülőterekre és Kadhafinak a felkelők kelet-líbiai központját, Bengázit támadó erőire.

Bengázi körzetében, ahol sikerült megállítani a kormányerők előrenyomulását, a nyugati harci gépek rendszeres járőrözésbe kezdtek. A berepülések hatóköre fokozatosan az ország nyugati részén található Tripoli felé tolódik majd el.

Mullen hangsúlyozta, hogy a nyugati katonai műveletek a BT-határozatnak megfelelően kizárólag a polgári lakosság védelmét és a humanitárius segélyakciók biztosítását célozzák és nem törekednek majd Kadhafi ezredes több mint négy évtizedes uralmának megdöntésére.

A tengernagy ugyanakkor, a CBS-nek nyilatkozva elismerte, hogy a nyugati katonai akció katonai patthelyzetet teremthet, s nem tudta megmondani, hogy meddig tarthat el a beavatkozás. Szavai szerint a végjáték “nagyon bizonytalan”. Az NBC-nek úgy fogalmazott: Kadhafi még mindig hatalmon lehet, amikor a műveletek napok vagy hetek múlva véget érnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik