Nagyvilág

Vírus ölhette meg a magyar diáklányt

Vírusfertőzésre gyanakszanak az Angliai Berkshire grófságban eddig tisztázatlan körülmények között kedd éjszaka elhunyt tizenhat éves magyar diáklány orvosai; a szülők a mentőket teszik felelőssé.

“Úgy tudom, hogy nagyon erős vírusos fertőzésre gyanakszanak, ez volt az orvosi vélemény, ezért azt az üzenetet kaptuk kintről, hogy az itteni tanulók is menjenek el mind orvoshoz” – mondta Beer László, a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskola Igazgatója.

Hozzáfűzte: a vírus kitenyésztéséhez több időre van szükség, így az orvosok még nem tudják, milyen betegséggel állnak szemben.

Az igazgató tájékoztatása szerint értesítették a diákokat, akik valamennyien elmentek orvoshoz. Vannak betegek is a hazatért csoport tagjai között, de panaszaik nem súlyosak. Két tanuló jelezte, hogy köhög, fáj a gyomra, de még nem lehet tudni, hogy vírusfertőzés vagy más okozza a tüneteket.

Angolt tanulni

A szombathelyi iskola tizenegy diákja és három tanár múlt vasárnap indult el a London melletti Berkshire grófságba szakmai tanulmányútra, az ottani mezőgazdasági iskolával ugyanis a szombathelyi intézmény több mint tizennyolc éve áll kapcsolatban – mondta el az igazgató.

A csoport tagjai olyan diákok voltak, akik előre hozott érettségire készülnek angolból, nyelvi előkészítőre járnak, valamennyien jól beszélik az angolt, ráadásul egy nyelvtanár is kísérte őket – fűzte hozzá.

Mentő, aki nem segít

A tanuló már kedd este, lefekvéskor sem érezte jól magát, később pedig fölébresztette a szobatársnőjét, és rosszullétre, lázra panaszkodott. Szüleivel is beszélt telefonon, akik azt javasolták, hogy vegyen be gyógyszert és készítsen hűtőfürdőt, de mivel nem javult az állapota, a tanárai mentőt hívtak – idézte fel a kísérő tanároktól hallottakat az igazgató.

A mentők arra hivatkoztak, hogy Angliában először telefonon próbálnak meg segítséget adni, és azt javasolták, hogy nyugtassák, fektessék, tartsák megfigyelés alatt a gyermeket. Ez megtörtént, de a lány állapota továbbra sem javult, sőt hasi görcsökre, fájdalmakra panaszkodott, így ismét telefonáltak mentőért.

A kiérkező mentők, megvizsgálták a beteget, de különösebb bajt nem állapítottak meg – azt mondták, valószínűleg “összejöttek a dolgok”, a honvágy, a szülők hiánya -, ezért további pihentetést javasoltak.

Tragédia

A tanárnők ezután saját szobájukban fektették le a lányt, aki eleinte mélyeket lélegzett, a mentők távozása után körülbelül húsz perccel azonban a mellette ülő pedagógusok nem érezték, hogy lélegezne. Megpróbálták újraéleszteni, ismét hívták a mentőket, de az orvos már csak azt közölte velük, hogy a diáklány meghalt – mondta el a megrendült igazgató.

Beer László tájékoztatott arról is, hogy a csoport megszakította programját, csütörtökön hazajött, két tanár azonban kint maradt az ügyeket intézni. Azóta a boncolás is megtörtént, ami tudomása szerint szervi bajt nem állapított meg.

Bíznak az angol rendőrségben

Batyi Lajos, az Angliában elhunyt Klaudia édesapja azt mondta: a mentőket okolják lányuk haláláért, szerintük ha időben kórházba szállítják, megmenthették volna gyermekük életét.
Az apa hangsúlyozta, hogy bíznak az angol rendőrségben, a nyomozás ugyanis a hivatalos tájékoztatás szerint kiterjed a mentők felelősségének tisztázására is.

Batyi Lajos szólt arról is, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a magyar külképviselettel és az angol rendőrséggel, akiktől minden tájékoztatást megkapnak. Most egy toxikológiai vizsgálat eredményére várnak.

Az édesanya, Batyi Lajosné furcsállja a mentők viselkedését: úgy hallották, hogy a lányuk egyik, eléjük siető osztálytársának első kiérkezésükkor arra panaszkodtak, hogy nagyon sok munkájuk van, hogy a bezárt kapu miatt csak messze tudtak megállni, és mennyit kell emiatt futniuk. Majd amikor megvizsgálták a kislányt, azt mondták neki, ne pánikoljon, ne hisztizzen.

A szülők közölték: ragaszkodnak ahhoz, hogy lányuk holttestének hazaszállítása után a boncolást magyar igazságügyi szakértő is ismételje meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik