Nagyvilág

Oroszország munkát is adna a japánoknak

Az orosz elnök pénteken utalt arra, hogy a földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset által sújtott japánok akár át is települhetnének és munkát is vállalhatnának Szibéria és az orosz Távol-Kelet ritkán lakott területein.

Dmitrij Medvegyev az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén közölte: Oroszország kész humanitárius segélyszállítmányokat, ökológusokat, orvosokat és más szakembereket küldeni Japánba, hogy segítsen megvédeni a lakosságot a radioaktív sugárzástól. Meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy japán gyerekeket oroszországi szanatóriumokban helyezzenek el, vállalják a sérültek orvosi és pszichológiai ellátását – mondta az elnök.

Részletek kifejtése nélkül Medvegyev kijelentette: általában véve is el kell gondolkodni azon, hogy “szükség esetén – ha csak részlegesen is – használjuk szomszédaink munkaerejét, főleg Szibéria és a Távol-Kelet gyéren lakott körzeteiben”.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint a javaslat, amely megvalósulása esetén jól képzett szakértők beáramlását jelentené, nemcsak mint humanitárius gesztus fontos; gyakorlatias elképzelés, amely erősítené Oroszország helyzetét a világgazdaságban.

“Ez egy társadalmilag nagyon hasznos javaslat, amely hatalmas előnyöket ígér Oroszországnak… A Távol-Kelet, Szibéria, az uráli térség egy része és az északi régió hatalmas kiterjedésű terület, nagyobb mint Európa, de a lehetségesnél sokkal kevesebb ember él itt” – mondta Jevgenyij Fjodorov, az állami duma gazdaság- és vállalkozás-politikai bizottságának elnöke.

A nemzetbiztonsági tanács ülésén Szergej Kirijenko, az orosz atomenergetikai ügynökség (Roszatom) vezetője úgy vélekedett, hogy a Fukusima-1 atomerőműben, ahol három reaktorblokkban robbanások történtek, egyben pedig tűz ütött ki, a helyzet súlyos és egyre inkább romlik; a japán szakértők lassítják, de sem megállítani, sem visszafordítani nem tudják a folyamatokat.

Kirijenko ugyanakkor leszögezte, hogy még a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának esetén sem éri radioaktív szennyeződés az orosz Távol-Keletet. A lakosság egészségét nem fenyegeti semmi, az egyetlen kockázatot az emberek pszichológiai állapota jelentheti, az, ha netán félelmükben jódtartalmú tablettákkal kezdik el tömni magukat és gyerekeiket – tette hozzá.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője elmondta, hogy az utóbbi napokban 1936 orosz állampolgárt szállítottak haza Japánból, de további hatezren várnak a hazautazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik