Nagyvilág

Megkezdődhet Líbia bombázása

A líbiai külügyminiszter, Musza Kusza bejelentette, eleget tesznek az ENSZ BT repüléstilalmi határozatával és azonnali tűzszünetet hirdetnek. Líbiából azonban továbbra is súlyos összecsapásokról érkeznek hírek, a repüléstilalmat betartató országok szerint semmi sem változott. Bármikor várható a támadás a líbiai erők ellen.

19:40

Moammer Kadhafi líbiai vezető erőinek haladéktalanul abba kell hagyniuk Bengázi támadását és ki kell vonulniuk másik három városból – jelentette ki pénteken Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta a republikánusok és a demokraták kongresszusi vezetőit.

Az elnök követelte, hogy a Kadhafi-rezsim állítsa helyre a támadott települések víz- és áramellátását, s tegye lehetővé a humanitárius segély eljuttatását a lakossághoz. “Ezek a feltételek nem képezik vita tárgyát” – jelentette ki Barack Obama, aki kilátásba helyezte, hogy amennyiben a líbiai vezetés nem teljesíti a követeléseket, Washington és szövetségesei érvényt szereznek a BT csütörtöki, a katonai erő alkalmazására is feljogosító határozatának.

19:20

“A líbiai fegyveres erők tiszteletben tartják a tűzszünetet, egy katonai műveletet sem kezdtünk a tűzszünet bejelentése óta” – közölték névtelenséget kérő katonai forrásból.

19:18

Málta nem engedi meg, hogy légitámaszpontként használják a területét egy Líbia elleni katonai akcióban, de az átrepülésbe beleegyezik – jelentette be a szigetország kormánya pénteken. Lawrence Gonzi miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azzal magyarázta a döntést, hogy Máltát az alkotmánya semlegességre kötelezi, és ezért nem is kapott felkérést.

19:15

Az Egyesült Államok újabb partraszállító hajókat vezényel a Földközi-tenger térségébe – közölte pénteken a Pentagon.

A Bataan partraszállító hajó és az azt kísérő flottakötelék március 23-án éri el rendeltetési helyét, hogy támogatást nyújtson a jelenleg már a térségben tartózkodó Kearsarge Partraszállító Készültségi Csoportnak. A Bataan és a kísérő hajói Virginiában állomásoznak.

19:10

Franciaország megerősítette, hogy nem szeretné, ha a NATO részt venne a Líbiában tervezett katonai intervencióban – közölte pénteken Párizsban a francia külügyi szóvivő, miután az atlanti szövetség jelezte: véglegesíti a “megfelelő fellépés” tervezését Líbia ügyében.

18:50

Kizárt, hogy az irakihoz vagy afganisztánihoz hasonló átfogó nemzetközi hadművelet induljon Líbia ellen, nyugati szárazföldi haderő biztosan nem fog az észak-afrikai ország területére lépni – mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő pénteken.

16:30

Így néz ki repüléstilalmi zóna Líbia felett:

16:15

Valki László nemzetközi jogász az fn.hu-nak nyilatkozva elmondta, ha a líbiai kormányerők megszegik a repüléstilalmi határozatot, azonnal elindulhat a külföldi erők katonai gépezete. A beavatkozó angol, francia és további számos ország gépei széleskörű felhatalmazást kaptak a határozat betartatására, bármilyen kijelölt célpontra tüzet nyithatnak.

15:45

Eközben Jemenben

Legkevesebb harminc ember életét vesztette és több tucatnyian megsebesültek azt követően, hogy a jemeni fővárosban, Szanaában pénteken a biztonsági erők az elnök lemondását követelő tömegbe lőttek. A karhatalmi erők a pénteki ima után nyitottak tüzet. A halottak száma valószínűleg emelkedni fog, mert többen válságos állapotban vannak – mondta egy orvos, aki a megmozdulások fő helyszíne közelében, a Szanaai Egyetemnél létesített tábori kórházban dolgozik. Péntek délután szükségállapotot hirdettek az országban.

15:25

Teljesülnek a Líbiáról hozott, új biztonsági tanácsi határozattal azok a feltételek, amelyeket az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői múlt héten állapítottak meg egy esetleges katonai beavatkozás kritériumaiként – jelentette ki Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken Brüsszelben.

Megerősítette azt is, hogy szombaton csúcstalálkozót tart az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével – az értekezleten Ashton képviseli az EU-t. Elmondta azt is, a sajtóból értesültek arról, hogy a líbiai rezsim tűzszünetet hirdetett, és jelezte, hogy vizsgálják a bejelentés részleteit.

15:20

A magyar kormány felszólítja Kadhafi ezredest – akit alapvető felelősség terhel az erőszakhullám elindításáért –, hogy parancsoljon megálljt csapatainak és távozzon a politikai életből – áll a Külügyminisztérium nyilatkozatában. Továbbá üdvözlik az ENSZ Biztonsági Tanácsának Líbia ügyében elfogadott határozatát.

14:40

A NATO véglegesíti a “megfelelő fellépés” tervezését Líbia ügyében, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973-as számú határozatának érvényesítése érdekében – közölte pénteken Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

Ünnepelnek az emberek Bengáziban, az ENSZ Biztonsági Tanácsa a polgárháborús Líbia fölötti légtérzár megteremtéséről szóló határozatot fogadott el. Fotó: MTI / EPA

Ünnepelnek az emberek Bengáziban, az ENSZ Biztonsági Tanácsa a polgárháborús Líbia fölötti légtérzár megteremtéséről szóló határozatot fogadott el. Fotó: MTI / EPA

A nap folyamán nagyköveti szinten rendkívüli megbeszélést folytattak Brüsszelben a NATO-tagállamok képviselői, de – diplomáciai források szerint – egyelőre nem jutottak közös elhatározásra a líbiai rezsim elleni katonai akciónak az atlanti szövetség égisze alatti megindításáról.

14:20

Az Al Jazeera tudósítása alapján a francia kormány szerint a szárazföldön semmit nem változott a helyzet, a civil állampolgárok ugyanúgy fenyegetésben vannak, mint eddig.

14:00

Szabadon engedik a New York Times négy tudósítóját Líbiában. Az újságírókat még kedden vették őrizetbe a Kadhafihoz hű erők a nem sokkal korábban még a lázadók által ellenőrzött kelet-líbiai térségben. Szaif el-Kadhafi, az ország vezetőjének fia Christiane Amanpournak, a CNN tudósítójának úgy nyilatkozott, a külföldi újságírók vízum nélkül léptek az ország területére, illegálisan tartózkodtak Líbiában. Az ifjabb Kadhafi szerint hamarosan mind a négy újságírót szabadon engedik.

13:50

Így támadta az Egyesült Államok Líbiát 1986-ban.

13:40

A líbiai külügyminiszter bejelentette, Líbia hajlandó azonnali tűzszünetet kötni a lázadókkal és alávetni magát az ENSZ BT rendelkezéseinek és beszüntetni minden katonai műveletet az ország területén. Elkeseredettségét fejezte ki ugyanakkor a légtérzárról szóló döntéssel kapcsolatban, mely szerinte a civil lakosság szenvedését fogja maga után vonni.

13:35

A brit légierő Typhoon és Tornado típusú vadászgépei felkészültek a még felkelők által kontrollált kelet-líbiai Bengázi légi támogatására. A szárazföldi támadás nem opció, de a nemzetközi gépek útban vannak Líbia felé. Khadafi ellencsapásokat helyezett kilátásba földközi-tengeri célpontok ellen.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

13:28

Kész részt venni Belgium a Líbia elleni katonai beavatkozásban a kormány döntése szerint. Pieter De Crem védelmi miniszter és Olivier Chastel, az uniós ügyek minisztere a kormány e témával foglalkozó ülése után jelentették be, hogy országuk hat F-16-os vadászgépet és egy fregattot bocsát a NATO rendelkezésére, ha azokra szükség lesz egy esetleges beavatkozáshoz.

13:18

A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt hazarendelte munkatársait Bengáziból a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Összesen tizennégy napot töltött a segélyszervezet három munkatársa az észak-afrikai térségben. Az első humanitárius szállítmányokat Kairóban szerezték be, onnan szervezték meg a segélyáru líbiai útját és annak szétosztását.

12:57

A szélsőjobboldali Nemzeti Front kivételével valamennyi francia
A repülési tilalom elrendelése megakadályozza, hogy a Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők légicsapásokat mérjenek a felkelőkre. Fotó: MTI / EPA

A repülési tilalom elrendelése megakadályozza, hogy a Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők légicsapásokat mérjenek a felkelőkre. Fotó: MTI / EPA

párt egységesen támogatta a francia diplomáciát az ENSZ BT Líbiával kapcsolatos határozatát illetően, s a pénteki sajtó is egyöntetűen üdvözölte, hogy a nemzetközi közösség “háborút indít” a Kadhafi-rezsim ellen.

12:37

A magyar kormány teljes egészében egyetért az ENSZ BT Líbia elleni légtérzárlati határozatával – szögezte le Martonyi János külügyminiszter, hozzátéve, egyelőre nem lát olyan magyar katonai képességet, “amelyet egy ilyen operációban fel lehetne vagy akarnánk használni”. A magyar diplomácia vezetője azt mondta, a BT-határozat erőteljes, jóllehet a szavazáson több fontos állam – köztük Oroszország, Kína és Németország – tartózkodott. Azt mondta, ő személy szerint örült volna, ha ezt a határozatot már korábban meghozták volna.

12:25

Nagy-Britannia támadó és felderítő repülőgépekkel csatlakozik a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozat betartatását célzó nemzetközi művelethez – közölte a brit miniszterelnök. David Cameron utasította a brit fegyveres erők vezérkari főnökét arra, hogy a szövetségesekkel “sürgős együttműködésben” tegye meg a határozat érvényesítéséhez szükséges “megfelelő katonai intézkedéseket”.

Cameron bejelentette, hogy Nagy-Britannia Tornado, illetve Typhoon vadászgépeket, valamint légi üzemanyag-utántöltésre kialakított repülőgépeket és felderítő gépeket alkalmaz, és e gépek bevetésének előkészítése már megkezdődött. E repülőgépeket “a következő órákban” olyan légitámaszpontokra irányítják át, amelyekről felszállva “megkezdhetik tevékenységüket” – mondta a brit kormányfő.

11:28

Az egyiptomi hadsereg fegyverszállításokat kezdett a líbiai felkelők támogatására Washington tudtával – jelentette pénteken a The Wall Street Journal. A tekintélyes amerikai gazdasági lap a líbiai felkelők vezetőit idézve azt írja, a szállítmányok többségében kézi fegyverekből, például gépkarabélyokból, és a hozzájuk való lőszerekből állnak.
Minden jel szerint ez az első alkalom, hogy a líbiai lázadók fegyvert kapnak egy másik ország kormányától – teszi hozzá a lap.

11:22

Kína ellenzi az erő alkalmazását, és komoly fenntartásait hangoztatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Líbiával kapcsolatos határozatát illetően. A BT légtérzárról szóló csütörtöki szavazása után Kína szükségét érezte hangsúlyozni, hogy ellenzi az erő alkalmazását a nemzetközi kapcsolatokban, és komoly fenntartásokat fogalmazott meg a határozat egyes – konkrétan meg nem nevezett – részeivel kapcsolatban.

11:18

A líbiai kormány lezárta az ország légterét, válaszként az ENSZ Biztonsági Tanácsának előző napi határozatára, amely jóváhagyta az arab ország légtérzárlatát célzó tervezetet. Az Eurocontrol, az európai államok légi irányítási szervezete azt közölte a légitársaságokkal, hogy Máltáról érkezett tájékoztatás szerint a tripoli irányítóközpont nem fogad járatokat.

11:12

“Kizárt”, hogy Oroszország részt vegyen egy líbiai katonai intervencióban – jelentette ki a hadsereg vezérkari főnöke. Nyikolaj Makarov tábornok az Interfax hírügynökség kérdésére válaszolva szögezte ezt le. Kína, Németország, Brazília és India mellett Oroszország is tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsának szavazásán.

10:59

Azonnali líbiai tűzszünetet sürgetett Törökország, s leszögezte, hogy ellenzi a külföldi katonai beavatkozást a líbiai felkelők és a Moammer Kadhafi erői között zajló konfliktusba. NATO egyetlen muzulmán országaként Törökország korábban többször is kinyilvánította, hogy ellenzi a külföldi katonai beavatkozást Líbiában.

10:40

A Líbiában a héten eltűnt négy amerikai újságíró egyikét, a csoport nőtagját őrizetbe vették, és szabadon fogják engedni – közölte Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia az ABC amerikai tv-állomásnak nyilatkozva.

10:26

Katar is részt vesz az ENSZ határozata alapján indítandó, a líbiai civilek védelmét szolgáló nemzetközi műveletekben, hogy mielőbb létre lehessen hozni a tervezett repüléstilalmi övezetet – közölte az öböl menti arab emírség hírügynöksége.

9:49

Kanada és Norvégia után Lengyelország és Dánia is jelezte, hogy részt vállal a Kadhafihoz hű erők ellen ENSZ felhatalmazással indítandó hadműveletekből. Lengyelország kész felajánlani szállító repülőgépeit, de kizárja, hogy csapásmérő erőket küldjön Líbiába az ENSZ Biztonsági Tanácsának

Egy esetleges NATO-beavatkozás ellen tüntetnek Kadhafi hívei. fotó: MTI / EPA

Egy esetleges NATO-beavatkozás ellen tüntetnek Kadhafi hívei. Fotó: MTI / EPA

jóváhagyása alapján – jelentette ki Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter. A dán kormány “a lehető leghamarabb”, még pénteken felhatalmazást fog kérni a parlament külügyi bizottságától ahhoz, hogy kivehesse részét – egyebek közt F-16-os vadászgépekkel – a Biztonsági Tanács által jóváhagyott lépésekből – közölte Lene Espersen külügyminiszter.

9:44

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők csütörtök este óta támadják a Tripolitól 200 kilométerrel keletre lévő Miszráta városát – közölte a felkelők egyik képviselője. A neve elhallgatását kérő felkelő szerint több tucatnyi tüzérségi lövedék csapódott be a városban, és jelenleg is heves a támadás.

8:56

A Líbia elleni csapásmérések “gyorsan, néhány órán belül megkezdődnek” – jelentette ki Francois Baroin francia kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy Franciaország is részt vesz a műveletben. A szóvivő azonban arra nem tért ki, hogy pontosan mikor, hogyan, milyen célpontok ellen és milyen formában kezdődik meg a támadás. Leszögezte: a katonai intervenció célja nem Líbia megszállása, hanem a líbiai nép védelme, és lehetővé teszi neki, hogy utolsó leheletéig harcoljon szabadságáért és a Kadhafi-rezsim megdöntéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik