Nagyvilág

Jemeni tüntetés: fejre céloztak a fegyveresek

Több tucat ember vesztette életét és sokan megsebesültek azt követően, hogy a jemeni fővárosban a biztonsági erők a tüntető tömegbe lőttek.

A karhatalmi erők a pénteki ima után nyitottak tüzet, de szemtanúk szerint rajtuk kívül a rendszerhez hű fegyveresek is lőttek a tüntetőkre a menet útját szegélyező házak tetejéről. A CNN egy helyi orvos elmondásaira hivatkozva azt közölte, hogy legkevesebb 33 ember veszítette életét.

A halottak száma valószínűleg még emelkedni fog, mert többen válságos állapotban vannak – tette hozzá egy orvos, aki a megmozdulások fő helyszíne közelében, a Szanaai Egyetemnél létesített tábori kórházban dolgozik. Egyik kollégája elmondta, hogy a sebesültek többségét a fején, a nyakán és a mellkasán érte lövedék.

A tömeg most is – mint a felkelés kezdete óta általában – azt skandálta, hogy “a nép a rendszer bukását akarja”. Az Arab-félsziget déli részén fekvő ország fővárosának egyeteme előtt tüntetők február 21. óta ülősztrájkot folytatnak annak reményében, hogy távozásra késztethetik a 32 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik