Nagyvilág

Csernobilhoz közelít a japán katasztrófa

Kan Naoto japán miniszterelnök felajánlja a vezető ellenzéki pártok irányítóinak: lépjenek be kabinetjébe, hogy nemzeti egységkormányt alakítsanak.

Az értesülés a Japán Demokrata Párthoz (JDP) közeli forrásokból érkezett. Eszerint a JDP vezetése áttekinti azt a tervet, amelynek értelmében három fővel kiegészítenék a kormányt.

Két helyet a Liberális Demokrata Párt vezetőjének, Tanigaki Szadakazunak és az Új Komeito Párt irányítójának, Jamagucsi Nacuónak ajánlanának fel. A harmadik tárcát a JDP egyik befolyásos vezetője, Szengoku Josito kapná, akit a mostani természeti katasztrófa következményeinek felszámolásával és a helyreállítással bíznának meg.

A japán kormányról szóló hatályos törvény értelmében a kabinetnek legfeljebb 17 tagja lehet. Jelenleg épp ennyien viselnek tisztséget Kan Naoto kormányában, a terv megvalósításához ezért módosítani kell a törvényt.

A március 11-i földrengést követő cunami áldozatainak száma eközben lassan eléri a 7 ezret – adta hírül a CNN hírtelevízió. Az emberfeletti mentési és újjáépítési munkálatok mellett a megrongálódott fukushimai atomerőmű hűtése köti le a hatóságok energiáit. Kan Naoto japán miniszterelnök pénteken szintén úgy fogalmazott: a fukushimai helyzet rendkívül súlyos.

A japán Atomenergia Ügynökség közlése szerint az árammal ellátott kábelek vasárnapra érhetik el az egyes és kettes számú reaktorokat. Eközben 4-ről 5-ös erősségűre minősítették a fukushimai reaktor sérülésének fokozatát. A nemzetközi skálán eddig a csernobili atomkatasztrófa érte el a legmagasabb, 7-es fokozatot.

AJÁNLOTT HÍREK:

Újra van áram az atomerőműben (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik