Nagyvilág

Budapest liberális ébredéséről ír az Economist

A brit lap blogerre szerint egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint szükség lenne egy új magyar pártra.

A liberális értékek magyarországi újjászületéseként jellemezte a keddi sajtószabadságot védő tüntetést a befolyásos Economist brit hetilap blogja. A szerző, A.L.B. csütörtöki, budapesti keltezésű bejegyzésében kijelentette: a pártoktól mentes március 15-i megmozdulás egy új, liberális értékeket képviselő párt megalakulásának előhírnöke lehet.

A nagy, békés keddi tüntetésen több tízezer ember jelent meg, látszólag azért, hogy a sajtószabadságért tüntessen – írta az Economist blogja. A demonstráció azonban nem csak a médiáról szólt és “nem nagy merészség azt mondani, hogy az esemény a liberális értékek újjászületését jelezheti” Magyarországon” – áll az írásban.

A neves brit lap Kelet-Európával foglalkozó blogjának szerzője megemlíti, hogy a Fidesz győzelme ót a liberálisok, független gondolkozású konzervatívok és a baloldaliak körében “összevisszaság és zűrzavar” uralkodott. A pártoktól mentes keddi tüntetés azonban jól mutatta, hogy a magyarok jelentős része keresi a módot arra, hogy saját értékeit képviselje a közéletben – írta a brit lap.

A blogíró szerint egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint szükség lenne egy új pártra, amely “a toleranciát, sokszínűséget és mindenekelőtt haladást hirdeti”. Ha és amikor ez az új párt létrejön, minden bizonnyal 2011. március 15-ét tartják majd fogantatása pillanatának.

AJÁNLOTT LINK:

Budapest’s liberal awakening? (Economist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik