Nagyvilág

Tűzszünetet hirdettek Kadhafi erői

A líbiai kormányerők vasárnap felfüggesztik a hadműveleteket - jelentették be csütörtökön Tripoliban azzal a magyarázattal, hogy időt akarnak adni a lázadóknak a fegyverletételre.

A védelmi minisztérium “elhatározta a fegyveres terrorista bandák ellen folyó katonai műveletek leállítását vasárnap nulla órától…, hogy esélyt adjanak nekik a fegyverük letételére, és az általános amnesztiáról hozott döntés kihasználására” – jelentette a kormány hírügynöksége.

A hírből nem derül ki, hogy mennyi ideig tart a türelmi idő. A Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmát támogató erők a saját állításuk szerint csütörtökön elérték a felkelők fővárosának, Bengázinak a határát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napirendje szerint csütörtökön dönt egy határozattervezetről, amely repülési tilalmi övezet kijelölését javasolja Líbia légterében.

Előretörtek Kadhafi erői

A kelet-líbiai Bengázi repülőterét bombázta csütörtökön szemtanúk szerint a líbiai légierő. A város a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere elleni fegyveres felkelés központja. Független forrásból nehéz megerősíteni a harctérről érkező, egymásnak ellentmondó híreket, de feltehetően ez az utolsó nagyobb település, amely még a lázadók kezén van. A líbiai állami tv jelentése szerint a Kadhafihoz hű erők – amelyek nyolc napja indítottak offenzívát, visszaszorítva a rosszabbul felszerelt, gyengébben kiképzett felkelőket – elérték Bengázi határát.

Hivatalos közlés szerint a nyugati országrészben a Kadhafihoz hű erők visszafoglalták Miszrátát, és most folyik a félmilliós város “megtisztítása a fegyveres bűnbandáktól”.

A lázadók kitartanak, és cáfolnak

A líbiai felkelők azonban tagadják, hogy Moamer Kadhafi csapatainak kezére került volna Miszráta. A város “elestéről” nem sokkal korábban számolt be az állami televízió, amely szerint a kormányerők már a felkelők központjának számító Bengázi külvárosában járnak. A felkelők ugyanakkor elismerték, hogy Bengázit légitámadás érte, ám azt közölték, hogy a légvédelmi rendszerük elhárította a támadást, és két repülőgépet lelőttek.

Egy városban élő orvos az AFP-nek azt mondta, Bengáziban valóban lelőttek legalább egy repülőgépet. Az Allibja állami televízió nem sokkal korábban jelentette, hogy Kadhafi erői Bengázi környékén járnak már, és az onnan 150 kilométerre fekvő Zuvajtina, valamint Miszráta városok fölött már visszavették az ellenőrzést. Miszráta már a múlt héten is erős ostrom alatt állt, de Kadhafi erőinek támadásait mindannyiszor sikerült visszaverniük a felkelőknek. A felkelők közlése szerint szerdán 18 ember vesztette életét a városban dúló harcokban.

Minden szem az ENSZ BT-re szegeződik

Az Egyesült Államok sürgeti az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy “gyorsan” hozzon komoly határozatot a líbiai katonai légtérzár létrehozásáról – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Robert Burns, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkára.

“Nem tudom, hogy a BT végül milyen határozatot hoz…Mi egy komoly határozatért dolgozunk keményen és azért, hogy azt gyorsan meghozzák” – jelentette ki Burns amerikai szenátorok előtt. A vezető diplomata rámutatott, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető erői 160 kilométerre közelítették meg Bengázit, a felkelés központját, és katonai fölényüknek köszönhetően gyorsan nyomulnak előre.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén “gyors megállapodást” sürgetett az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mondván: “kifutnak az időből”. “Ha Kadhafi fog győzni, az egyértelmű jelzés lesz arra, hogy az erőszak kifizetődő” – fogalmazott a főtitkár egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben, humanitárius szempontból elfogadhatatlannak nevezve ezt a forgatókönyvet. Mint közölte, a “NATO készen áll a civil lakosság védelmére”, ezért az ENSZ BT-nek minél gyorsabban kell döntenie az esetleges beavatkozásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik