Nagyvilág

Moszkva és Peking is besegítene Japánban

Moszkva kész bármilyen segítséget nyújtani a Japánt ért katasztrófa következményeinek elhárításában. Peking tízezer tonna üzemagyagot küldött.

Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöi tájékoztatóján közölte: Oroszország emellett további humanitárius segélyt is szán Japánnak, jelenleg éppen egy szállítmányt állítanak össze takarókból, matracokból és víznek való műanyag tartályokból.

Az orosz Távol-Keleten csütörtökön késő délután a szokásos szintű, sőt, helyenként annál csekélyebb radioaktív sugárzást mértek. Jaroszlav Strombah, a Kurcsatov Intézet igazgatója, atomtudós a súlyos aggodalmak ellenére hangsúlyozta: a nukleáris energiának nincs alternatívája, az atomerőművekről való lemondás a fejlett országokban az életszínvonal eséséhez vezetne.

Peking továbbra is segítségéről biztosítja Japánt, miközben a hatóságok a médián keresztül azt kommunikálják, hogy az ország lakossága biztonságban érezheti magát a következő három napban.

Kína – a japán kormány kérésére – tízezer tonna benzint és ugyanennyi gázolajat küldött szomszédjának, s a legutóbbi hírek szerint az ingyenes szállítmány már célba is ért. Korábban a kínai kormány 30 millió jüan (4,5 millió dollár) értékű segélyszállítmány adományozásáról döntött. Csütörtökön tíz tonna ivóvizet küldött Szendai városba az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány.

Eközben a japán hatóságok arra kérték az Európai Uniót, hogy segítsék a munkájukat a tagállamokból érkező felajánlások koordinálásával – közölte csütörtökön Krisztalina Georgieva. A nemzetközi együttműködésért felelős uniós biztos hozzátette: az EU készen áll arra, hogy bármilyen segítséget megadjon annak a mintegy félmillió embernek, akik menedékhelyeken tartózkodnak a múlt pénteki földrengés és szökőár pusztítása miatt.

A biztos szerint elsősorban sátrakra, takarókra, ivóvízre és élelmiszerre van szükség a katasztrófa sújtotta területen, ám a japán hatóságok mindent elfogadnak, “ami úgy érkezik, hogy nem köti le a kapacitásaikat”. Krisztalina Georgieva utalt arra, hogy jelenleg is nagy erőkkel folyik Japán keleti partjainál a mentés, valamint dolgoznak a megsérült fukusimai atomerőműnél a vészhelyzet elhárításán, ezért a nemzetközi segítség koordinálása nagy nehézséget jelentene a helyi hatóságoknak. Japán ezért arra kérte az EU-t, hogy előzetesen gyűjtsék össze az egyes tagállamok felajánlásait, és együtt szállítsák azokat az országba.

A biztos szerint az összegyűjtött segéllyel ezután polgári védelmi szakértők egy csoportja utazik majd Japánba, ahol a helyszínen is segítenek a koordinációban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik