Nagyvilág

Már több mint ötezer halott Japánban

Meghaladja az ötezret a Japánt sújtó múlt heti földrengés és cunami azonosított halálos áldozatainak száma - közölte a szigetország rendőrsége.

A csütörtöki összegzés szerint 5178 halálos áldozatot követelt a katasztrófa, míg az eltűntek száma 8606. Az ezt megelőző, szerdai adatsorban 3771 halott szerepelt.

Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy a Kyodo japán hírügynökség szerint délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása. Ez a múlt pénteki földrengés, majd cunami miatt szűnt meg, s emiatt (a hűtőrendszerek leállása nyomán) katasztrofális helyzet alakult ki a létesítményben. Ha újra lesz áram, akkor a szakértők szerint be lehet indítani a szivattyúkat, amelyek a reaktorokat és a fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencéket vízzel töltik fel, s ezzel lehűtik.

Közben a japán hadsereg helikopterei csütörtökön nagy mennyiségű vizet zúdítottak az atomerőmű két reaktorára, hogy így próbálják hűteni az ottani fűtőrudakat. Az NHK japán közszolgálati tévécsatorna egyenes adásban mutatta a műveletet, amelynek során CH-47 Chinook típusú helikopterek repültek át az atomerőmű felett, s négy ízben 7500 liter tengervizet zúdítottak a létesítmény hármas, illetve négyes reaktorára. Egyelőre nem tudni, sikerrel járt-e a bevetés. A japán védelmi minisztérium közlése szerint egy-egy helikopter személyzete a radioaktivitás szintje miatt legfeljebb 40 percet tölthetett az erőmű térségében.

Menekülő külföldiek

Mindeközben a német, a francia, a brit, illetve az amerikai kormány is azt tanácsolta az ázsiai szigetországban tartózkodó állampolgárainak, hogy fontolják meg az ország elhagyását.
A francia kormány szerint a Japánban tartózkodó ötezer francia állampolgár közül már háromezren elhagyták a földrengés sújtotta országot. Az Euronews európai hírtelevíziónak nyilatkozó külföldiek elsősorban a fukusimai erőműből származó radioaktivitástól tartanak, sokan nem bíznak a japán kormány azon kijelentésében, miszerint nem áll fenn súlyos sugárzásveszély.

Átvizsgálják az élelmiszereket

Az élelmiszerek sugárbiztonsági szempontú átvizsgálására utasította a japán kormány csütörtökön a helyi hatóságokat, miután egyre nagyobb az aggodalom az országban a múlt pénteki földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű esetleges sugárzása miatt. Ez az első alkalom, hogy Japán ellenőrzi a sugárzási határértékeket a belföldön előállított élelmiszerek körében – közölte a tokiói egészségügyi minisztérium egyik illetékese.

A megsérült hűtőrendszerű fukusimai atomerőmű reaktoraiban történt robbanások során az elmúlt napokban többször is radioaktív anyagok kerültek a levegőbe, amelyek egyelőre nem tudni, milyen károkat okoztak a létesítmény körzetében. Több ázsiai ország ugyanakkor már jelezte, hogy átvizsgálják a Japánból érkező élelmiszereket, és hasonló ellenőrzést szorgalmazott korábban az Európai Unió is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik